Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Магазините в Гърция ще работят тази неделя

07 Юли 2014 / 17:07:11  GRReporter
1325 прочитания

Идващата неделя – 20 юли магазините в цяла Гърция ще отворят с работно време от 11:00 до 20:00. В съобщението си Камарата на компаниите и търговците на дребно посочват, че както по време на неделния ден, така и през периода на сезонните намаления от 14 юли до 30 август магазините ще предложат на клиентите си голямо разнообразие от стоки на особено привлекателни и изгодни цени.

Високи се очакват намаленията на скъпите козметични продукти, които са породени от изключително ниското търсене. Това е и причината големите вериги за продажба на козметика да зачестят намаленията от порядъка на 25 и 30 на сто в цените. Същевременно почти през цялата година те предлагат различни отстъпки за клиентите.

Според търговците намаленията в цените на обувките ще са около 50 на сто и в цените на дрехите – от 50 до 70 на сто, заради тежката криза в сектора.

От Националната конфедерация на гръцката търговия призовават потребителите да следват девиза „Купувам колкото произвеждам” и припомнят, че е задължително показването на двете цени на всички стоки, които се продават с намаления, както и че показването на процента на намаление е по усмотрение на магазина. Ако се напише процентът, трябва да е се укаже, че се касае за намаление на цената (например „50% намаление”).

След Солун въпросът дали магазините ще работят през всички недели в годината предизвика нов тур от пререкания и на централно ниво. С цел да изрази недоволството си от въвеждането на неделя като работен ден за магазините в цяла Гърция председателят на Националната конфедерация на гръцката търговия Василис Коркидис оттегли участието си от всички партийни органи в Нова демокрация.

Той поясни, че е обосновал решението си в писмо до премиера Андонис Самарас и допълни, че позицията му по въпроса се споделя също от търговските асоциации в Атина, Солун и много други гръцки градове.

Според Коркидис „фикс идеята” на правителството да направи неделя работен ден има за цел да съсредоточи цялата търговия в ръцете на 4-5 или най-много 10 големи компании, а останалите малки и средни търговски фирми да бъдат закрити.

„Предоставят ни две възможности – или да се съгласим да работим от 11:00 до 20:00 в неделя без ограничения, или да приложим мярката уж експериментално в Атина, Пирея и Солун, където неделите от 7 изведнъж станаха 13, а от март 2015 работното време ще е напълно освободено от ограничения”, каза Василис Коркидис в интервю за радио Vima fm. 

Категории: ИкономикаКомпании магазини търговци неделя работен ден
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus