Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Магазините в центъра на Атина и Солун ще работят всяка неделя

06 Юни 2014 / 19:06:36  GRReporter
1968 прочитания

Магазините в центъра на Атина и Солун и на други пет туристически дестинации ще работят всяка неделя, пише гръцкият всекидневник Катимерини. По-конкретно мярката ще бъде приложена пилотно за една година в следните региони:

-          Област Атика: В историческия център на Атина, която включва улица Ерму и района на площад Омония, както и в Рафина, поради наличието на пристанището.

-          Област Южен Егей: На островите Родос, Кос и в „столицата” на остров Сирос – Ермуполи.

-          Област Централна Македония: В историческия център на Солун, който включва и улица Цимиски, както и на Халкидики.

До момента няма официално съобщение за прилагането на мярката, но въпреки твърдението, че не те, а министерството на финансите е отговорно за крайните преговори с надзорната тройка, източници от министерството на развитието не са отрекли, че става дума за конкретните региони.

Министерското решение от страна на ведомството , в което ще се посочва, че ако искат магазините на описаните места ще могат да работят в неделя ще трябва да бъде издадено най-късно до 7 юли 2014. Според споразумението на гръцкото правителство с представителите на кредиторите опитът от пилотното прилагане на мярката ще е базата, върху която ще се проведе нова дискусия за функционирането на магазините в неделя. Новите преговори ще се проведат през пролетта на 2015, без да е изключено да последва пълна либерализация на работното време на търговските обекти в цяла Гърция.

В доклада си за гръцката икономика Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) бе предложила две възможности. Едната бе пилотното прилагане на мярката в определени туристически региони и сравнение на поведението на потребителите и оборота с този в регионите, където магазините не работят в неделя. Втората възможност бе незабавното въвеждане на неделя като работен ден за магазините. Гръцкото правителство предпочете първата.

Освен определянето на неделя като работен ден предстои и либерализация в режима на сезонните намаления и отстъпките в цените на стоките. За тази цел до 7 октомври 2014 министърът на развитието ще трябва да издаде решение, с което да въведе кодекс по етика за защитата на потребителите по време на сезонните намаления, отстъпките и промоциите на стоки. Действащата сега ситуация на пазара ще бъде преразгледана в края на годината, така че до пролетта на следващата година да бъде прието законодателство, което да премахва всички ограничения. 

Категории: ИкономикаКомпании магазини неделя работно време либерализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus