Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Максимално работно време за магазините и на градския транспорт в празничните дни

31 Декември 2009 / 10:12:01  GRReporter
3064 прочитания

В навечерието на Новата година голяма част от гърците ще празнуват извън големите градове и днес се очаква движението по пътищата да бъде доста интензивно. За щастие времето са на наша страна като в определени части на страната температурата ще достигне до 23 градуса. От своя страна пътната полиция е взела извънредни мерки, за да може автомобилите да се придвижват спокойно и без задръствания при излизането от големите градове.

В Атина средствата за масов транспорт ще работят до късно вечерта, за да успеят гражданите да се придвижат до домовете си, държавните учреждения ще са отворени до 3 ч. следобед, за да откликнат на нуждите на гражданите, а от магазините обявиха празничното работно време.

Първоначално нека ви успокоим, че температурата в страната ще продължи да бъде висока като в областта на Атика ще стигне до 21 градуса, по островите също ще се движи между 20 и 22 градуса, а в Пелопонес ще достигне до рекордните за сезона 23 градуса.

От Пътната полиция за безопасното придвижване на празнуващите забраняват движението на товарни камиони над тон и половина по магистралите от 16:00 ч. до 21:00 ч., а на всеки 20-30 километра е предвидено присъствието на патрулни коли или полицаи на мотоциклети.

Днес магазините ще бъдат отворени от 9 сутринта до 6 следобед, а супермаркетите ще работят от 9 сутринта до вечерта с изключение на централния атински пазар, който ще затвори кепенците си в шест следобед. В петък, събота и неделя всички магазини ще са затворени, а от понеделник – 4 януари те ще продължат работата си според часовете, които са предвидени за зимното работно време. Хлебарниците правят изключение, тъй като ще бъдат отворени и в събота на 2 януари. На 5 януари фурните ще са отворени, но внимание – на следващия ден заради празника Богоявление те ще бъдат затворени.

За да могат да се придвижат до домовете си и да прекарат празник със семейството си хората, които ще работят в днешния ден, градският транспорт ще работи до късно вечерта. ПОследната мотриса от електричката, която върви по маршрута от квартал Кифисия до пристанището Пиреа, ще тръгне от Пиреа в 10:15 вечерта, а на Омония ще бъде в 10:34. Обратно от Кифисия към Пиреа последната мотриса за годината ще тръгне в 10:15 като на Омония ще бъде около 10:47.

Автобусите и тролеите ще прекъснат движението си един час по-рано, а метрото ще спре движението си към 11 часа вечерта. Последните мотриси на метрото ще тръгнат от Агиос Димитриос и от Агиос Андониос в 10:47 ч., последното метро по линията Егалео-Дукисис Плакендияс ще тръгне в 10:47 ч. и в 10:37 ч. съответно като последната мотриса от Егалео за летището ще отпътува в 21:27 ч., а обратно от летището към центъра ще замине в 22:05 ч.

Последните трамваи днес ще тръгнат от Вула към СЕФ в 22:03 ч., от СЕФ към Вула в 22:31ч., от СЕФ към Синтагма в 22:17 ч., от Вула към Синтагма в 21:21 ч., от Синтагма към Вула в 21:40 ч. и от Синтагма към Агиос Козмас в 22:42 ч.

На 1 януари трамваите ще се движат на всеки 25 минути като на всяка спирка ще пристига мотриса на 12 минути. За по-подробна информация можете да се обадите на телефон 185.

Категории: Общество градски транспорт работно време празници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus