Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малка преднина за Нова демокрация показват тайните социологически проучвания

10 Юни 2012 / 14:06:24  GRReporter
3243 прочитания

Малка преднина за Нова демокрация пред СИРИЗА, както и спад при всички останали политически формации, показват последните социологически проучвания, които се провеждат, но не могат да бъдат публикувани.

Според репортаж, публикуван във вестник «Weekend», данните, постъпващи в журналистическите редакции, показват, че разликата, която разделя Нова демокрация и СИРИЗА се движи малко над 2%. В същото време в абсолютни стойности не изглежда да има големи разлики в сравнение с резултатите, отчитани от социологическите проучвания преди забраната за публикуването им.

Според висши партийни членове, по отношение нагласите за гласуване процентите на Нова демокрация се движат от 26% до 29,5%, а на СИРИЗА – от 23% до 26%.

През последната седмица нагласите на електората изглежда са благоприятни за Нова демокрация. «От момента, в който бяха поставени конкретни въпроси, хората имат възможност да направят по-ясно избора си», посочват онези, които познават критериите, според които анкетираните правят своя избор.

Спад при по-малките партии

Освен Нова демокрация и СИРИЗА процентите на останалите партии се оформят по следния начин:

Социалистическата партия ПАСОК се движи между 9% и 12%, «Независимите гърци» на Панос Каменос между 6% и 7%, Демократичната левица между 4% и 5,5%, неонацистката «Златна зора» между 4,1% и 6%, Комунистическата партия ККЕ между 3% и 4%, Еколозите зелени са близо до 1,5%, а формацията на Стефанос Манос и Танос Дзимерос трудно преминава 1%.

Както става ясно от анализа на социологическите проучвания, ключова роля в окончателното оформяне на изборния резултат се очаква да изиграе поведението на избирателите в големите градски центрове.

Критично е положението в област Атика

Към настоящия момент най-голям проблем в избирателните секции в Атина, и като цяло в област Атика, изглежда има Нова демокрация, тъй като там продължава да има сериозни настроения срещу меморандума.

Това положение до голяма степен благоприятства по-малките политически формации, като например «Независимите гърци» на Панос Каменос, Демократичната левица, но и «Златна зора».

Що се отнася до ПАСОК, в най-голямата избирателна област в страната, област Атика, вече заема 6-о място.

Като се има предвид, че десет дни преди изборите процентът на не решилите за кого ще гласуват продължава да е висок, нормално е партийните централи да съсредоточават усилията си в големите избирателни области, които на практика ще оформят крайния изборен резултат.

Сериозен спад при ККЕ

Според тайните социологически проучвания, пред сериозни проблеми е изправена Комунистическата партия ККЕ, която изглежда е разгромена от възходящия ход на СИРИЗА.

До четвъртък (когато се случи  инцидентът с Касидиарис в студиото на ΑΝΤ1 ), ККЕ имаше около 3%.

Историята с Касидиарис и Канели обаче изглежда се е отразила благоприятно както на ККЕ, така и на «Златна зора», което се вижда и от резултатите в проучванията.

Надмощие на Нова демокрация в провинцията

Най-голямата мобилизация за Нова демокрация е отчетена  провинцията, където на практика консервативната партия изглежда си връща процентите, спечелени на изборите през 2009.

Ключова роля за това изглежда е изиграл както опитът на Андонис Самарас да мобилизира дясно центристките сили, така и отслабването на близките до Нова демокрация политически формации.

Почти във всички социологически проучвания например се посочва, че 80% от гласоподавателите на «Демократичния алианс» на Дора Бакояни се ориентират към гласуване за Нова демокрация, а голям процент от избирателите, подкрепили на 6 май «Независимите гърци», ЛАОС и партията на Манос-Дзимерис, изглеждат склонни да се завърнат при голямата партия.

Държи се Фотис Кувелис, пада ПАСОК

В повечето тайни социологически проучвания от последните дни се отчита стабилизиране на силите на «Демократичната левица», факт, който учудва дори самите социолози.

Партията на Фотис Кувелис се движи стабилно над 5%, с тенденция да достигне дори 7%.

В същото време ПАСОК изглежда губи поддръжници, след като в три от петте социологически проучвания получава под 10% от гласовете. Тук следва да се отбележи, че освен СИРИЗА, голям процент (бивши) избиратели на ПАСОК, твърди привърженици на меморандума, изглеждат склонни да изберат Нова демокрация.

Най-големият проблем за партията на Евангелос Венизелос е в големите градски центрове и области, където традиционно ПАСОК е отчитал рекордни проценти, като например Ахаия, Крит и Тесалия.

Преднина за „сините” и от Университета „Западна Македония” в Козани

Освен проучванията на социологическите агенции, през последната седмица бе извършено проучване и от Отдел „Статистика” на Университета „Западна Македония” в град Козани.

Според източници, това проучване на общественото мнение показва ясна преднина за Нова демокрация пред СИРИЗА.

Разликата между двете партии е по-голяма от тази, която отчитаха проучванията преди забраната за тяхното публикуване.

 

 

 

Категории: избори Гърция ПАСОК Нова демокрация СИРИЗА тайни социологически проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus