Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малката книжарница в голямата криза

01 Април 2013 / 20:04:51  GRReporter
5090 прочитания

Семейният бизнес и малките производители са гръбначният стълб на частния сектор в Гърция. На него се основава икономическия модел и досега. В момента страната преминава период на окрупняване и промяна на структурата на частното предприемачество. Като резултат от това, кризата продължава да взима своите жертви.

Във водовъртежа на финансовите неволи попадна и легендарната книжарница “Естия”, която се смяташе за едно от родните места на културния живот в Атина. Тя се оприличаваше на инкубатор на идеи, познание и интелектуално развитие. Подобно на филма “Имаш поща” с Мег Раян и Том Ханкс, големите безлични търговски обекти в Гърция се опитват изместят малките си конкуренти, които с години са разчитали на верните си клиенти.

За разлика от холивудската история, където малката книжарница намери своето място в голямата търговска верига, тук трудно може да се види подобна симбиоза между двата вида бизнес-съществуване. Докато малката семейна книжарница на Мег Раян даде отличителната характеристика на едно от представителствата на корпоративната верига на Том Ханкс, в Атина магазини като Public, Янос, Елевтеродакис и други се налагат все по-активно и изместват малките играчи.

“Не мога да повярвам, че Естия е затворила” беше първата реакция на госпожа Рула, която доскоро бе собственик на малка квартална книжарница в Перисос. Тя прие закриването на “Естия” като края на една епоха.

Преди 20 години тя и съпругът й решават да откупят книжарския бизнес в квартала, в който живеят с идеята, че един ден ще го предадат на децата си. Днес, дъщеря й Васо е поела активно малката книжарница и с успех се справя, въпреки негативния икономически климат. В историята на двете жени и в старанието им да запазят и развият изграденото до момента, GRReporter намери позитивния пример в периода на криза. В тяхната история разпознахме светлина в тунела и тя не е от влак.

 “Ние се намираме в работнически квартал. Прозата никога не е била силната ни страна. Ако преди продавахме и нови заглавия, заедно и с другите стоки, то днес това е рядкост. Преди, когато една майка например влизаше в книжарницата, за да купи канцеларски материали или ученически помагала, щеше да погледне някое заглавие и да си купи книгата. Сега, все по-често си казват, че ще го оставят за следващия път”.

Госпожа Рула ни каза, че оборотът на книжарницата е паднал с 50% в сравнение с периода преди кризата. Голяма част от продажбите са се крепели главно на ученическите материали. “През септември и октомври с настъпването на новата учебна година можехме да покрием по-голямата част от разходите за наем за годината. После ни оставаше да се грижим за останалите оперативни разходи и доставките”, казва жената. “След като започнаха да откриват един след друг магазините Джамбо, продажбите на този тип стоки се намалиха чувствително”.

Според дъщеря й Васо, сега се наблюдава завръщане на клиентите. “Стоките, които предлагат големите магазини много често не отговарят на очакваното качество. Наши клиенти често ни казват, че закупените за децата им училищни материали от големите търговски обекти с масово предлагане, не са добри – химикалките не пишат, фулмастрите изсъхват за месец-два, тетрадките на малките се разпадат след първите седмици”. Дългогодишната връзка на малката книжарница с доставчиците се оказва гаранция за качество. Масовото зареждане на големите вериги и застояването на предлаганите ученически материали, логично води до подобни инциденти със стоките от големите магазини. 

Личният контакт и връзката с хората също е едно от големите предимства на малката квартална книжарница. Докато разговаряхме с Васо в книжарницата се изредиха поредица от клиенти, които познават момичето от ранна възраст. Те са жители на същия квартал, познават района и поддържат близки отношения с местните търговци. Усмивката и личният контакт оказват решаващо влияние над клиентите. Всеки един от посетителите беше приет сърдечно и обслужен с най-голямо внимание. “Имаме случаи, в които хората нямат цялата сума, за да купят всички необходими помагала за училище. Ние се познаваме и всички усещаме кризата на гърба си. Записваме даденото в тефтера и в началото на следващия месец ни се издължават”.

Преди да отворят книжарницата госпожа Рула е била дълги години учителка в районната детска градина. Сега порасналите деца идват при дъщеря й Васо, за да купят детски книжки за новото поколение. “Детските книжки, образователната литература и приказките днес са търсени повече от всякога”, обяснява младата наследничка. Родителите рядко отделят 10-15 евро за нова книга за себе си, но никога не отказват хубава история на децата си, пояснява тя. Бабите също играят важна роля в избора на книжка, допълва майката. Те се грижат децата да не забравят, че преди телевизията и интернет игрите, има цял океан от истории, които можеш сам да откриеш, както са правили поколенията преди родените в 21-век.

В Гърция над деветдесет на сто от икономиката се базира на малкия и среден бизнес. Кризата промени потребителските навици на хората. Технологията също дава своето влияние. Ако в книжарницата в Перисос едно време са се продавали около 50 речника по старогръцки (който се изучава в училище), то тази година не е продаден нито един. Интернет речниците, електронните книги и общата липса на средства влияят на потребителските решения. Въпреки това в книжарницата на госпожа Рула и дъщеря й Васо духът не е сломен. Те са категорични, че няма да се откажат да дават най-доброто от себе си, колкото и тежка да изглежда ситуацията.

Категории: ИкономикаОбщество книжарница криза успех Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus