Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Манипулациите на гръцката статистика влизат в парламента

21 Януари 2012 / 14:01:48  GRReporter
1881 прочитания

Икономическият прокурор Григорис Пепонис поиска да бъдат изпратени в Парламента материалите по случая с Гръцката статистическа служба, като целта е да се разследва евентуалната вина на бившия премиер и членове на предишното правителство.

В документа с мотивите си, изпратен до прокурора на Върховния съд, Пепонис посочва, че «от събрания доказателствен материал (свидетели и документи), особено от свидетелските показания, се появяват данни, свързани с наказуеми действия по закона за отговорността на министри и лица с конкретни постове в гръцкото правителство».

Пепонис твърди, че в много от показанията «открито се говори за надуване и произволно определяне на бюджетния дефицит през 2009 от една страна, а от друга за вина на тогавашния премиер, членове на кабинета и на финансовите министри».

Случаят, по който бе образувано предварително следствие на 19 септември, се отнася до публикувани в печата сигнали на Зои Георганда, преподавателка по иконометрия в Македонския университет в Солун и бивш член на Гръцката статистическа служба, за изкуствено надуване на ревизирания дефицит за 2009.

Зои Георганда твърди, че през месец ноември 2010 под натиска на Eurostat Гръцката статистическа служба посочва, че дефицитът за 2009 възлиза на 15,4%, вместо 12- 13% колкото е бил в действителност, с цел да бъдат взети още по-неблагоприятни икономически мерки. Георганда твърди, че надуването на дефицита е станало с включването на държавните структуроопределящи предприятия, без преди това да са извършени статистически измервания, както се прави в цяла Европа.

В рамките на разследването икономическият прокурор Пепонис бе изпратил призовка на професор Андреас Георгиу, председател на Гръцката статистическа служба, в качеството му на  заподозрян, но не е получил показания от него.

Документът с мотивите на Пепонис заедно с обемната преписка по делото бяха предадени на Никос Панделис, зам.-прокурор от Върховния съд и началник на икономическите прокурори, който отговаря за процедурата по изпращане на преписката в парламента.

Искането на икономическия прокурор предизвика реакцията на настоящия министър на околната среда Георгиос Папаконстантину, заемал поста финансов министър през въпросния период, както и на Гръцката статистическа служба.

Гръцката статистическа служба: Не изпълняваме правителствени поръчения

«Отчитането на дефицита на страната представлява изключително правомощие на Гръцката статистическа служба. Според закона за учредяването й въпросната служба е независим орган, и следователно нито приема, нито изпълнява правителствени поръчения», се отбелязва в съобщение, разпространено от Гръцката статистическа служба.

«Статистическите данни са изготвят въз основа на регулациите на Европейския съюз и на правилата за добра практика. Поради тази причина е важно да се разбере, че статистическите данни не се „изготвят”, за да обслужват каквито и да било политически интереси.

Като независим орган Гръцката статистическа служба изпълнява непоколебимо произтичащото си от закона задължение да произвежда надеждни и неманипулирани статистически данни. Безрезервното одобрение на тези данни от страна на Европейската статистическа служба (Eurostat) доказва тяхната надеждност. Следователно, неуместно е да се оспорва независимостта на  Гръцката статистическа служба и да се разклаща доверието на гражданите в надеждността на данните й», се казва в заключение в съобщението на институцията.

Георгиос Папаконстантину: Това действие поражда огромни въпросителни

От своя страна Папаконстантину посочва, че действието на икономическите прокурори «поражда огромни въпросителни», тъй като «на практика поставя под съмнение потвърдените от Европейската статистическа служба данни на Гърция».

Министърът на околната среда напомня, че като финансов министър е поел инициативата «за независимост на Гръцката статистическа служба, за да бъде прекратена политическата намеса, която изложи страната и гражданите й в предишни периоди», а той самият е проявил крайно уважение към независимостта на институцията.

«За съжаление днес се правят опити да се криминализира истината за действително плачевното състояние, до което беше стигнала страната през 2009», казва в заключение Папаконстантину.

Реакцията на ПАСОК

Остро реагира по-рано и говорителят на ПАСОК Панос Беглитис. В свое изявление той посочва, че ако искането на икономическия прокурор «не представлява още един случай на опасна наивност, тогава си имаме работа с добре организирана намеса в политическия и икономически живот, която поставя в непосредствена опасност националните интереси, и то през този изключително труден за страната и народа ни период».

Освен това той призовава Върховния съд да предприеме всички предвидени от закона действия, и в заключение казва: «Никой няма право да си играе с националните интереси на страната, с политическата система и нормалното функциониране на демокрацията».

Позицията на Нова Демокрация

Категории: Гръцката статистическа служба разследване икономически прокурор Григорис Пепонис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus