Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Майката е ключът за решаването на мистерията около Мария

22 Октомври 2013 / 17:10:58  Анастасия Балездрова
1401 прочитания

С всеки изминал ден мистерията около малкото момиче, което гръцката полиция откри в ромски квартал във Фарсала се разраства. Докато разследването тече, а Мария се радва на грижите на организацията за защита на децата „Усмивката на детето” информации от различни източници продължават да заливат медиите.

В телефонно интервю за предаването „Жълта преса” по сайта zougla.gr гръцки бизнесмен, установен в България заяви, че е виждал момичето в болницата в Сандански през 2010, когато отишъл там с бременната си съпруга. Според описанието на Теодорос Атанасиадис детето имало проблеми с очите си и се намирало в болницата, придружавано от биологичните си родители – български роми.

„Съпругата ми попита майката за възрастта на детето и тя й отговори, че е на 2,5 години. Майката е българска ромка, а бащата е рус и синеок. Те са бедни хора. Работят в цехове в България и земеделска работа в Гърция”, заяви Атанасиадис.

По думите му Мария не е била продадена на двойката роми от Фарсала, а им е била предадена доброволно от биологичните й родители. Теорията за проблем със зрението се подкрепя също от свидетелства на съседи на арестуваните мними родители, че са водили Мария в солунска болница за очни изследвания.

В същото време телевизия СТАР излъчи нов видеоматериал от архива на досегашното „семейство” на детето. Според репортера става дума за празник, който те организирали, за да отпразнуват успешния край на лечението на Мария. На видеото се виждат много гости, оркестър с жива музика, мнимите родители и момиченцето, което изглежда усмихнато и щастливо.

Въпреки че различни източници настояват, че майката на Мария е от България, до момента гръцките власти не са изпратили официално искане за съдействие в разследването към българското правителство.

Новото видео се появи в момент, когато председателят на организацията „Усмивката на детето” заяви, че е много вероятно детето от първото видео, което разпространи британският таблоид Daily Mail да не е Мария.

В сутрешния блок на гръцката публична телевизия ДТ Костас Янопулос заяви, че съществува начин реалната възраст на Мария да бъде установена с пълна точност. „Денталният преглед, който показа, че тя не е на 4, а на 5 или 6 години бе проведен по нареждане на прокурора в Лариса. Всичко, което се случва около нея се нарежда и следи от съдебните власти”.

Той посочи, че в момента текат необходимите правни процедури за приемането на Мария в организацията, където тя ще остане докато бъдат намерени биологичните й родители или бъде осиновена.

Според Костас Янопулос основният проблем за трафика с деца остава прекалено строгото гръцко законодателство, което регламентира процедурите по осиновяване и призова гръцкото правителство да промени правната рамка. Той отправи апел към всички институции и организации да обединят усилията си срещу експлоатацията на малки деца. „Всички сме виждали автобусите, които идват от България и Румъния и пренасят жени и деца. След това виждаме по-големите деца да просят и да чистят прозорците на колите по светофарите. По-малките лежат или спят в скута на просещите жени, за които никой не знае дали действително са техни майки и то за неестествено дълго време. Необходимо е всички да обединим усилията си и да се опълчим срещу тази експлоатация на децата”. „Усмивката на детето” си съдейства с неправителствената организация „Център Надя”, която въведе в България единната европейска линия за издирване на деца 116000.

По-рано във вторник със спешно нареждане на прокурора на Върховния съд всички прокуратури в Гърция бяха задължени да проведат разследване и да прегледат всички актове за раждане на деца, които са издадени въз основа на клетвени декларации след 1 януари 2008.

Според Интерпол Мария не се намира в списъка на изчезналите деца, които службата издирва.

Категории: Криминална хроника Мария роми Усмивката на детето разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus