Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Медии обвиняват Пападимос, че укрива данъци, той опровергава

30 Април 2012 / 09:04:47  GRReporter
991 прочитания

Шок и изненада предизвика в гръцката общественост публикация в неделното издание „То парон”. Според нея в периода 2004 – 2011 премиерът Лукас Пападимос е платил на държавата едва 511 евро за данъци, докато доходите му са били над 2,2 милиона евро.

В репортажа на вестника се посочва, че по време на мандата си като вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос е получавал необлагаеми доходи, които са варирали между 250 – 311 000 евро годишно. Текстът бе придружен от тежки нападки и язвителни коментари: „Това са жертвите, които прави премиерът, който налага несправедливи данъци на бедните, безработните, хората с пенсии от 400 евро и изисква жертви от другите”.

В таблица се представят доходите за всяка година, като се описват необлагаемите и облагаемите доходи, както и съответстващият им данък. За седемте години Лукас Пападимос е имал облагаеми доходи в размер 24 024,38 евро, за които е платил и съответния данък от 511 евро. В статията се посочва също, че гръцкият премиер получава по 1 400 евро на месец в качеството си на преподавател в Атинския университет - доход, който също бил необлагаем. Авторът подлага също под съмнение дали и пенсията на Лукас Пападимос, която той получава като бивш президент на Банката на Гърция също не се облага с данъци.

Съвсем очаквано публикацията „избухна” като бомба и бе размножена светкавично от електронните медии. Отговорът дойде в късния следобед от пресслужбата на премиерския кабинет. Авторът му определя публикуваната във вестник „То парон” информация, че доходите и останалите възнаграждения на Лукас Пападимос в качеството му на заместник-председател на Европейската централна банка не са били обложени с данък като „крайно неточна”.

И продължава: „Всички възнаграждения са били обложени с данъци, както следва. Съответният данък обаче се внася задължително директно в Европейския съюз по реда, определен от решенията на Европейския съвет, затова и не се упоменават в данъчната справка”.

В съобщението се посочва също, че въпреки че конкретните доходи не се подлагат на допълнително данъчно облагане на национално ниво, гръцкият премиер изплатил всички допълнителни данъци, които бяха наложени на гръцките данъкоплатци през последните три години.

От пресслужбата уточниха, че Лукас Пападимос не получава пенсия нито от Банката на Гърция, нито от Атинския университет. В заключение посочват, че: „Известно е, че от първия момент на встъпване на премиерския пост Лукас Пападимос се отказа от парично обезщетение”.

Поне до момента тези уточнения остават само такива, след като от премиерския кабинет не се постараха да ги подлатят с документация, която да доказва тяхната истинност. 

Категории: Политика Лукас Пападимос публикация необлагаеми доходи данъци Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus