Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Меркел предложи Гърция да проведе референдум за оставането в еврозоната

18 Май 2012 / 22:05:50  GRReporter
1409 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на гръцкия президент Карлос Папуляс, за да му предложи да проведе едновременно с парламентарните избори и референдум. Новината дойде от пресофиса на новия премиер Панайотис Пикраменос. Темата за допитването до народа трябва да бъде “Дали гръцките граждани искат да останат в рамките на еврозоната”. В официалното съобщение на премиерския офис се казва, че освен идеята за референдум Меркел е уверила президента, че Европейският съюз ще продължи да поддържа усилията на Гърция по пътя на реформите и е готов да даде допълнителни стимули за активизиране на икономическия ръст.

Предложеният от Меркел за референдум разпали отново анти-германските духове в Гърция и голяма част от политическите сили отчетоха нейното предложение като груба намеса във вътрешните въпроси на страната. Лидерът на Нова Демокрация Андонис Самарас заяви, че предложението на Меркел може да се най-меко казано като несполучливо. “Гръцкият народ няма нужда от референдум, за да докаже, че иска еврото – избор, който защитава в края на краищата с кървави жертви”. Алексис Ципрас от СИРИЗА отговори: “Меркел ще намери отговор на въпроса на изборите на 17 юни”. Той отбелязва, че канцлерът се обръща към управлението на Гърция като към германска колония, но това няма да продължи за дълго. От ПАСОК отбелязват, че гърците нямат съмнения за оставането на страната в зоната на еврото. Единственият въпрос, който ги интересува е изходът от кризата, но в европейското семейство. Лидерът на Демократичната Левица Фотис Кувелис смята, че Ангела Меркел се опитва да сплаши гърците, а Социалният Алианс на Лука Кацели оценява предложението като обидно и предизвикателно. Крайната десница на ЛАОС определи идеята за референдум като безобразна намеса във вътрешните работи на Гърция и поредната предизвикателна грешка на германската външна политика.

Някои политически анализатори в Гърция обвиниха Ангела Меркел в двуличие, след като тя и Николас Саркози не оставиха Георгиос Папандреу да проведе референдум през декември 2011. Тези, които опонират на това обвинение припомнят, че предложението на Папандреу за допитване до народа бе “Да приемем или да откажем втората финансова помощ”. Анализаторите са категорични, че то е коренно различно в същността си от предложението на канцлера “Да остане или да си тръгне Гърция от зоната на еврозоната”. Малко след като новината гръмна в гръцките медии, офисът на Меркел отрече да е повдиган въпроса за референдум в разговора й с Карлос Папуляс.

Междувременно Гърция се стяга за поредните избори тази година, а приходите в бюджета постоянно спадат. Според данните от министерството на финансите данъчните служби са събрали с 300 милиона евро по-малко от заложеното от тройката, което е 15-процентово разминаване между планирано и достигнато, а тенденцията остава отрицателна. Лошите новини продължават и след като в четвъртък агенцията за кредитен рейтинг Fitch намали кредитната оценка на Гърция на ‘ССС’ поради политическата нестабилност на страната, в петък дойде ред и на петте най-големи гръцки банки. Националната банка на Гърция, Юробанк, Алфа банк, Пиреос и Земеделската банка също се сдобиха с кредитен рейтинг ‘ССС‘ от ‘В-‘. Fitch намали оценката на страна, защото смята че има голяма възможност Гърция да излезе от еврозоната, ако на 17 юли се избере правителство, което реши да не следва мерките според Меморандума за финансова помощ. Подобно решение ще има особено отрицателно влияние върху местния финансов сектор, което кара кредитната агенция да удари и банките.

Категории: Политика Меркел референдум Папуляс скандал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus