Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Местят две от клиниките за лечение на наркомани от центъра на Атина

15 Юни 2010 / 17:06:03  Виктория Миндова
3270 прочитания

Два центъра за лечение на наркотично зависими се очаква да бъдат преместени от центъра в покрайнините на Атина. Тази идея бе оповестена след срещата на представителите на Министерството за защита на гражданите, Организацията за борба с наркотиците ΟΚΑΝΑ и кметството на община Атина. Крайно решение обаче не бе взето, защото представителите на Министерството на здравеопазването отсъстваха от работната среща.  Проблемът с престъпността в центъра на гръцката столица се задълбочава все повече с всяка изминала година, като в основата му е търговията с наркотици и нелегалната проституция. Граждани и организации са единодушни, че районите около центровете за лечение на наркотично зависими са най-силно наситените с престъпления и опасни за жителите и гостите на Атина.

„Площад Екзархия се превърна от културен център в сборище на наркомани в последните години,” казва Темис, който е барман в едно от заведенията на площада. Той признава, че търговията с наркотици не е тайна за никой в околността и всичко се случва пред очите на обикновените минувачи в квартала. Както много други граждани, Темис очаква властите да предприемат мерки за разрешаването на проблема.

Според председателката на Организацията за борба с наркотиците Мени Малюни проблемът не е в това къде се намират центровете за детоксикация, а в цялостната политика на правителството спрямо лечението на хората със зависимости в страната. Тя подчерта, че наркоманите в районите около центровете ΟΚΑΝΑ не са лекуващи се, а пристрастени към наркотични вещества, които са в списъците на чакащите за лечение. Тя поясни, че става въпрос за хора, които са зависими от наркотиците и искат да се лекуват, но не могат да влезнат в програмите за лечение с метадон, поради ограничените възможности на организацията. По официални данни броят на хората зависими от наркотични вещества, които чакат за лечение надминава над 3500 души в страната. „Проблемът е обществен  и решение не може да бъде достигнато докато не се изготви цялостен план за действие от Министерството на здравеопазването как трябва да се процедира с хората със зависимости,” заяви тя. Мени Малюни каза, че в момента се обсъжда предложение за вливането на центровете за лечение на наркотично зависими към общинските болници. Предимството според специалистката е, че специализираните кабинети ще имат възможност да обслужват повече хора с този проблем. Остава въпросът доколко обществеността ще е готова да приеме тази промяна.

Представител на Министерството за защита на гражданите заяви, че арестите са постоянно пълни с наркомани и полицията не може да провежда социална политика. Той също е на мнение, че Министерството на здравеопазването трябва да изготви единна политика за справяне с проблема на нарко-зависимите, но това не изчерпва въпроса. В компетентността на Министерството на вътрешните работи, децентрализацията и държавната администрация е да реши и въпрса с нелегалните емигранти в страната. Те представляват съществена част от престъпната мрежата, която се занимава с търговията и разпространение на наркотици. „Много често извършваме арести на чужденци, които пребивават нелегално в страната и се занимават с разпространение на наркотични вещества. Не винаги можем да ги депортираме, защото страната няма нужните договорености със страните-източници,” обяснява той. След изтичане на присъдата им, те отново са на свобода и така се стига до порочен кръг. Според него Министерството на вътрешните работи и държавната администрация трябва да предложи план за ефективен контрол и управление на емигрантския поток, защото полицията не може да реши проблема без съдействитето на останалите държвни институции.

Историческият център на Атина и търговските обекти в района страдат най-много от разширилата се престъпност в града. Съюзът на атинските хотелиери изразиха многократно недоволството си от нарастващата престъпност и приемат радушно решението за изместването на центровете за лечение на наркомани от сърцето на Атина.

Категории: Наркотици ОбществоАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus