Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международни реакции за „съпротивата” срещу данъчните на остров Хидра

19 Август 2012 / 15:08:26  GRReporter
2024 прочитания

Повод за нови отрицателни коментари по адрес на Гърция в международния и по-специално в германския печат даде случката на остров Хидра, при която формална данъчна проверка на Икономическа полиция доведе до гротескни сцени. За прекратяването им се наложило да се намесят силите за борба с масовите безредици, пристигнали специално от Атина.

Германското списание Spiegel побърза да заклейми случката на остров Хидра, като в електронния си вариант я нарича класически пример за «характерното за Гърция укриване на данъци».

«Една държава, която потъва във все по-строги икономии, и един народ, който дори и сега не иска да плати данъците си», се посочва в германското списание, което продължава «полицията прибягна до използване на сълзотворен газ, а сблъсъците продължиха през цялата нощ».

Невижданата до момента случка започва в петък на обяд в рибна таверна на плажа на острова. По време на проверка, извършвана от служители на Икономическа полиция, е установено, че в таверната не са издавани достатъчно касови бележки, като за над 10 от масите не са били налице необходимите финансови документи.

Служителите са поискали да говорят със собствениците на таверната. Като такъв им се представя 55-годишна жена, майка на собствениците.

Жената е била отведена в Полицейския участък на Хидра, където е била приканена да даде обяснения. Скоро жената започнала да симулира припадъци, които обаче не били много убедителни за присъстващите контрольори.

Докато все пак откарвали жената в Медицинския център на острова, началникът на Полицейския участък отишъл лично в заведението.

Там в крайна сметка се появил и собственикът и син на 55-годишната жена, който заявил, че той отговаря за заведението, а майка му само помагала в кухнята.

Той бил задържан, а когато вечерта се опитали да го прехвърлят в моторница, с която щели да го отведат в прокуратурата в Пирея (около 21.15 вечерта), местни жители блокирали мястото, където чакала моторницата и не позволили на началника на пристанището и служителите от Икономическа полиция да качат собственика на таверната.

Както се посочва в съобщение на пристанищните власти, качването на задържаните на плавателния съд било отменено, тъй като пред Полицейския участък се били събрали десетки местни жители с цел да попречат на отвеждането им.

В крайна сметка синът на 55-годишната жена пренощувал в участъка, като преди това обаче успял да уведоми по телефона си приятели и познати на острова, които се събрали по-късно пред Полицейския участък (около 50-60 човека), и поискали от началника да освободи собственика на таверната.

Така в събота сутринта на остров Хидра пристигнал кораб на пристанищните власти, който докарал един взвод от силите за борба с безредиците, за да бъде преодоляна съпротивата на местните жители и да се избегне ескалиране на напрежението. Междувременно през целия ден вчера на острова са продължили проверките на служителите от Икономическа полиция, придружавани от силите за борба с безредиците.

Също така вчера на обяд е бил отведен в Пирея и собственикът на таверната, а за случката на острова е бил уведомен прокурорът.

 

 

Категории: остров Хидра гротескни сцени проверки Икономическа полиция съпротива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus