Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд иска допълнителни мерки за 24 милиарда евро до 2030

17 Април 2012 / 20:04:48  GRReporter
919 прочитания

Тримесечните гръцки държавни облигации тази седмица се продадоха за рекорно ниска лихва в сравнение с нивата от последната година. Спадът в сравнение с февруарския търг на този тип книжа бе 41 базисни пункта и лихвата стигна 4,20%. Финансовите анализатори коментират, че това е очаквано развитие, след като Гърция завърши с намаляването на дълга в частни ръце (PSI) и вторият пакет финансова помощ е в процес на активиране. Подобна положителна тенденция се наблюдава и при лихвите на шестмесечните държавни облигации, които се изтъргуваха във вторник с лихва от 4,55% или с 31 базисни пункта по-малко.

От търга на тримесечните облигации Гърция набра над 1,6 милиарда евро. Според съобщението на Агенцията по управление на външния дълг министерството на финансите е приело оферти за 1,25 милиарда евро с лихва от 4,2%. Общо офертите са достигнали до 3,08 милиарда евро и исканата сума е била покрита 2,46 пъти. Финансовото министерство обяви, че ще приеме неконкурентни оферти до 375 милиона евро, като те трябва да бъдат предложени до петък 20 април тази година.

Лихвите по краткосрочното кредитиране на Гърция може да започват да падат постепенно, но страната все още не е вън от опасност. Това е и мнението на Международния валутен фонд, които твърдят, че кризатат е била в своя пик миналото лято, когато се водеха преговорите около гръцкия PSI. “Макар рисковете от кризата да са намалени значително, като част от напредъка на Гърция, проблемите в страната остават, както и в много други страни от европейската периферия и ще продължат за дълго време”, се посочва в доклада. В него се настоява Гърция да предприеме допълнителни съкращения от 24 милиарда евро до 2030 година.

В годишния доклад на Международния валутен фонд се казва, че еврозоната ще е изправена пред по-бавен от планувания растеж. Институцията оценява, че усилията на Европейската централна банка в съчетание с решенията за укрепване на защитата на еврозоната стабилизират пазарите и са намалили несигурността. Към положителните дейности се прибавят и насърчаването на фискалните мерки в страните-членки и структурните промени. Въпреки това оздравителният процес в страни като Гърция и Португалия се забавя, а страни като Испания и Италия се налага да се кредитират с високи лихвени проценти. В доклада на Международния валутен фонд е отделена цяла глава на тема “Какво се обърка в еврозоната”, където като главен недостатък се посочва неспособността да се предвидят и предотвратят неефективни фискални политики следвани от определени държави-членки.

Междувременно в Гърция приходите в държавната хазна изостават. За първото тримесечие дупката в приходната част на бюджета е 357 милиона евро преди възстановяване на данъците според корпоративното законодателство. Нито високите данъци върху недвижимата собственост, нито другите високи такси не помогнаха на гръцкото управление да постигне поставените цели и надзорната тройка настоява за по-ефективни действия и разширяване на кръга на данъчно облаганите. До март месец Гърция трябваше да събере 12,3 милиарда евро, но отчета сочи, че изпълнението не надминава 11,95 милиарда евро.

Техническият екип на тройката, който дойде в Атина миналата седмица остава в гръцката столица, за да помогне в процеса по рекапитализация на банките. Първият транш от втората финансова помощ ще бъде 25 милиарда евро във вид на облигации с гаранцията на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Той трябва да бъде изплатен до края на седмицата, като последната стъпка остава да се приеме решението за транша от гръцка страна, което ще бъде гласувано от министерски съвет на 20 април 2012. 

Категории: ИкономикаПазари тримесечни бонове Гърция лихви финансова помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus