Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Миконос заплашен от еко катастрофа

11 Март 2014 / 12:03:46  GRReporter
799 прочитания

Турски кораб, превозващ контейнери, претърпя крушение при северния бряг на остров Миконос, в Егейско море, и вдигна на крак пристанищните власти, тъй като заплашва с еко катастрофа космополитния гръцки остров, и то малко преди старта на туристическия сезон.

Както съобщиха от Ръководството на бреговата охрана, 19-годишният турски плавателен съд, превозващ 204 контейнера, има в резервоарите си 200 тона петрол и е предизвикал ограничено поне до момента замърсяване в района.

За преодоляването на замърсяването е задействан Регионалният план за преодоляване на кризи, така че горивото, дизелът и смазочните масла на кораба да не предизвикат еко катастрофа, въпреки че поради силния вятър, който духа в района достигайки 8 бофора, все още не е възможно провеждането на операция по източване на горивото.

На място се намират спасителният катер на бреговата охрана и една частна моторница за буксир, които следят развитието на ситуацията.

Корабът «Yusuf Cepnioglou» имал на борда си 14-членен екипаж, всички турски моряци, като капитанът и помощник-капитанът до последно са отказвали да бъдат спасени от гръцките власти, и накрая са били прибрани от хеликоптер на военноморските сили на САЩ. Членовете на екипажа са откарани на остров Миконос, където вече е започнало разследване. Според непотвърдени от пристанищните власти информации, от събраните до момента данни става ясно, че изглежда турският капитан е виновен за засядането на плавателния съд на скалите – той е признал, че е заспал.

Кметът на Миконос Ирини Грипари посочи пред вестник „Етнос“, че до момента хубавото е, че въпреки силния вятър, корабът изобщо не е помръднал, което намалява опасността от изтичане на голямо количество горива.

Единадесет души от екипажа са спасени от спасителния катер на бреговата охрана, и още един член на екипажа – от частна лодка, помагала в спасителната операция.

Останалите двама членове на екипажа – капитанът и помощник-капитанът отначало останали на кораба по собствена инициатива, очаквайки инструкции от компанията-собственик на плавателния съд, и отказвали да го напуснат, въпреки нееднократните призиви от хеликоптера Super Puma на Военновъздушните сили, който се намирал на мястото на инцидента.

Докато хеликоптерът чакал в режим на готовност на остров Миконос, ситуацията на кораба внезапно се влошила и животът на двамата моряци бил застрашен.

В крайна сметка капитанът и помощник-капитанът били прибрани от хеликоптер на Американските военноморски сили, който помагал в операцията.

 

 

Категории: Миконос турски кораб еко катастрофа Yusuf Cepnioglou крушение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus