Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Милион и половина граждани в Гърция смятат да се върнат по селата

28 Март 2012 / 15:03:17  GRReporter
1534 прочитания

Милион и половина граждани от двата най-големи градове в Гърция, Атина и Солун смятат да се завърнат по селата, а половината от тях смятат да се заемат със селско стопанство. Това сочи изследването на социологическата компания Капа Рисърч, което бе направено по поръчка на министъра на селскостопанското развитие Костас Скандалидис.

Икономическата криза, лавинообразно нарастващата безработица и скъпият живот в града кара хората да търсят нови решения. 68,2% от участвалите в проучването са заявили, че правят планове да се върнат по родните си места в провинцията. От тях почти 20% вече действат по въпроса и уреждат заминаването си.

Анкетата показва, че почти половината от участниците са заявили, че искат да се занимават със селскостопанска дейност (земеделие, животновъдство, риболов). Други 18,3% биха искали да развият туристическа дейност и културни занимания. 14,2% са готови да се заемат с комуникации и разработването на нови технологии в райони с по-ниски оперативни разходи. 11,8% от запитаните смятат, че могат да развиват дейност в образованието, а 10,6% биха искали да се заемат с производството и търговията на енергия от възобновяеми източници на енергия. Дейности като селски туризъм и търговия заемат около 7% от гласовете на запитаните, а само 5,8% биха се впуснали да развиват бизнес на село в сектора общественото хранене.

От Капа Рисърч подчертават, че 70 от ентусиастите, които искат да се преселят в провинцията са с полувисше или висше обарзование. Те са категорични, че провинцията предлага по-добро качество на живот, по-добра среда за създаване на семейство и за отглеждане на деца, както и значително по-малко разходи.

При решените да се впуснат в животновъдство има една нова тенденция. 50% от тях са се насочили към отглеждането на охлюви, което се смята за една изключително доходоносна дейност. “Фермите за охлюви имат бъдеще”, казва 27-годишният Ахилеас Гаруфалидис пред Етнос. Той е родом от Солун и смята да се обърне към европейските програми за финансиране на земеделието, които имат отделен фонд за субсидиране на този тип земеделие. Охлювите се оказват последната мода в европейската кулинария и козметична индустрия, което ги прави основен избор за млади предприемачи, желаещи да развиват дейност извън големите градове на страната. “Ще потърся купувачи в чужбина и възнамерявам да създам модерна фарма за производство”. Европейските средства ще са само част от финансирането, което ще е нужно за старт, но той има и малък собствен капитал, за да започне.

27-годишната Александра Теризиду от Солун вече е инвестирала 13,5 декара земя в района на Халкидона. Тя е завъшила агрономство и смятя, че най-добрият начин да се реализираш в период на криза е да произвеждаш. “Взех решение да закупя земеделска земя, за да мога да приложа на практика знанията си. Заложих на възможностите си и смятам, че ще се справя. Ситуацията в страната вече е много тежка и всеки алтернативен начин да се изкарат някакви средства трябва да се оползотвори”. Александра се е заела да произвежда биологично чисти домати, краставици и друг тип зеленчуци.

Категории: ИкономикаПазари селско стопанство Гърция охлюви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus