Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Митинг на Левицата вместо дискусия за цензурата в държавните медии

01 Ноември 2012 / 18:11:47  Анастасия Балездрова
1290 прочитания

В агитационен митинг на левите сили в Гърция се превърна обявената като пресконференция и дискусия за свободата на словото и цензурата сбирка в двора на държавната телевизия ЕРТ.

Участниците влязоха през портала постепенно, понеже пазачите бяха нащрек да не допуснат размирници, които биха могли да попречат на излъчването на програмата, както се е случвало в миналото.

Протестният митинг се проведе пред централния вход на телевизията. Организаторите, които се определиха като „Инициатива на работещите в ЕРТ” съобщиха, че той се организира в подкрепа на журналистите Костас Арванитис и Марилена Кацими, чието предаване бе снето от екрана в понеделник. Те обаче използваха възможността, за да повдигнат въпроса за гласувания вчера закон за приватизациите и да се обявят срещу евентуална продажба на държавната телевизия.

Основният им лозунг бе: „Публичната телевизия не принадлежи на никого”, а председателят на синдиката на служителите ПОСПЕРТ, Панайотис Калфаянис посочи, че ЕРТ функционира единствено с „добрата воля на служителите в нея”.

На протеста присъстваха над 10 депутати от СИРИЗА, които подчертаха в изказванията си, че няма да позволят на „правителството на Тройката да разпродаде държавното имущество”.

Депутатката от Комунистическата партия Лиана Канели заяви, че в дългогодишната си кариера е била цензурирана и снемана от екран няколко пъти, „но за първи път сега виждам толкова събрани хора, които се противопоставят на това”.

Подкрепата си за „запазването на публичния характер на ЕРТ” и връщането на двамата журналисти на екрана изразиха представители на различнилеви партии и движения и представители на десетки синдикални организации, всички от държавния сектор.

Там бяха представители на партия АНТАРСИА, синдикалният лидер на служителите в Националната електрическа компания ДЕИ, Никос Фотопулос и дори представители на Пакистанската общност в Гърция. Особено впечатлително бе присъствието на представители на движения като „Не плащам”, чиято основна дейност в момента е свързването на прекъснатото от електрозахранване на домакинства, заради неплатени сметки.

Появиха се дори двама „обикновени зрители”. Единият не пропусна възможността да изрази възхищението си от присъствието на Манолис Глезос – днешен депутат от СИРИЗА и герой от времето на Съпротивата. Другият не каза нищо, понеже беше завързал с шал устата си, за да подчертае недоволството си от наложената цензура. В ръцете си държеше лист, на който беше написал: „Когато променихте часа от 04:00 на 03:00 може би върнахте и датата на 21 април 1967?”, имайки предвид  датата на утвърждаването на военната диктатура в страната.

Думата „хунта” присъстваше в изказванията на повечето от ораторите. Председателят на Общогръцката асоциация на журналистическите съюзи Георгиос Савидис призова членовете на управителния съвет на телевизията да слязат, за да чуят исканията на служителите или да подадат оставките си, „защото това е демокрация”.

След края на протеста служителите в ЕРТ се оттеглиха на общо събрание, за да решат какви протестни действия ще предприемат. Според източници решението за връщането или не на двамата журналисти в сутрешния блок ще бъде взето на утрешното заседание на управителния съвет на ЕРТ.

Категории: ПолитикаМедии държавна телевизия ЕРТ цензура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus