Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Млади гърци стават „мулета” за пренос на кокаин от Южна Америка

20 Декември 2011 / 12:12:07  GRReporter
2486 прочитания

Над 25 гърци са били хванати с големи количества кокаин на летища в страни от Южна Америка, Португалия и Гърция, съобщава гръцката полиция. Всички заловени са младежи с чисто криминално минало. Нямат регистрирани провинения, а повечето от тях са загубили работата си след разгара на финансовата криза. Бързите пари явно са им се сторили привлекателни и са се съгласили да станат „мулета” на наркотрафиканти от Нигерия, които искат да установят стоката си на европейския пазар. Гръцката полиция е установила, че няма промяна в „консумацията” на забранените вещества, но се е променил начина, който се транспортират. На разположение са повече работни ръце, които пренасят по-малки количества.

„Основните ни заключения от анализа на данните в последно време са, че не е намаляло количеството на търгувания хероин и кокаин, разпространителната мрежа се е променила. Отдаваме това на сериозната икономическа криза, която предлага много нови канали "на разпространение" и нови ръце за пренос на наркотици. Увеличението на трафикантите достига 30-40% във всички нива на разпространение на наркотиците”, обяснява представител на отдел за борба с разпространението на наркотици. Той разяснява, че на атинските пиаци доза хероин струва между 8-10 евро, а кокаина се продава за 45-50 евро дозата.

Полицията обяснява, че за дълги години транспортирането на наркотици от Южна Америка се е държало от нигерийци, които днес все по-често препрочитат да ползват услугите на млади европейци готови да няколко хиляди евро да рискуват бъдещето си. „Нигерийци дават на отделни лица да пренесат със самолетен полет по две-три кила наркотици при всяко тяхно пътуване до Южна Америка. Наркотиците се слагат в специални опаковки в куфарите или дори в телата на преносачите. Доскоро тази дейност се е извършвала от граждани на страните от Източна Европа - Естония, България и други, които се присъединиха към Европейския съюз. Това е така, защото те могат да избегнат проверките по летищата на Стария Албион. Последните седмици обаче сигналите за гръцки граждани заловени за трафик на наркотици се увеличават. Всички са на възраст между 25-35 години”.

Полицията съобщава, че са зачестили съобщенията от гръцките дипломатически представителства в Лима, Перу, Сан Пауло и Лисабон за арести на гръцки граждани за пренос главно на кокаин. „Имаме някои подобни инциденти на атинското летище „Елефтерос Венизелос” с хора, които са имали редовна работа, но в последно време са я загубили. Установили са контакт с търговци от Африка и срещу 2000 евро на доставка са влезли в престъпната комбина”, казва представителят на полицията. Органите на властта се притесняват, че това разместване в подземните среди и по-лесния трафик на наркотици може да доведе до сблъсъци между нелегалните организации, които движат този бизнес и престъпността в Гърция и главно в столицата да отбележи бум.

В същото време проблемите с престъпността и западането на историческия центъра на Атина продължават да се усложняват. Немалки централни части от столицата стават необитаеми, след като са наводнени с бездомни, нелегални емигранти и наркотично зависими хора, за които не може да се намери приемливо и социално-справедливо решение. Гледката как хора в окаяно състояние, свити по ъглите на входни врати сгради или по бордюрите търсят вена да забият поредната доза хероин е позната за всички, които са се озовали на площад Омония, Ватис, улица Пиреос или улица Трети Септември и на много други подобни места. Според проучване на Института за туристически изследвания историческия център на един от най-старите европейски градове, Атина има шокиращ скок на престъпността. Убийствата там са 64% повече от останали части на града, 75% повече грабежи и 65,5% е по-висок процента на нелегалната търговия.

Категории: Криминална хроника наркотици трафик Южна Америка Гърция хероин кокаин Атина престъпност криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus