Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody’s понижи кредитния рейтинг на гръцките банки Emporiki и Geniki

06 Юни 2012 / 07:06:26  GRReporter
1260 прочитания

Агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на гръцките банки  Emporiki и Geniki от В3 на Саа2 с отрицателна перспектива. В мотивите си институцията подчертава, ча рейтингът Саа2 е най-високият, който дава за гръцки банки, независимо от факта, че Geniki принадлежи на френската Credit Agricole, а Emporiki  на Societe Generale. Въпреки, че водещият сценарий за Гърция не е излизане от еврозоната, Moody’s не го изключва и затова запазва отрицателната перспектива.
    Решението на агенцията бе предшествано от безпрецедентен срив на банковите акции на атинската борса, които само за един ден загубиха 9,05 на сто от стойността си. Основният индекс на Атинската борса ATHEX блестеше в червено през цялата сесия, за да приключи на 476,36 пункта и да регистрира в края на деня загуби от 5,09 процента. “Инвеститорите се освобождават от гръцки акциии банките предупреждават за политическа нестабилност след изборите, тъй като според тях много трудно ще се формира стабилно правителство”, заяви пред агенция Ройтерс борсовият анализатор Такис Заманис.
    Сривът на банковите акции има пряка връзка и с изявленията на Алексис Ципрас за национализация на гръцките банки. Ръководената от него коалиция на радикалната левица СИРИЗА води в социологическите проучвания за резултатите от предстоящите на 17 юни парламентарни избори в страната. “Банките трябва да останат частни не само, за да се ограничат държавните разходи за рекапитализацията им, но и за да се гарантират прозрачни и основани на икономически и финансови критерии процедури на функционирането им”, заяви изпълнителният директор на Eurobank EFG Никос Нанопулос. Според него одържавяването на банките ще има очевидни нежелателни последици.
    Доброволното включване на банките в процедурата PSI е било правилно решение според изпълнителния директор на третата най-голяма гръцка банка. “То имаше тежки последствия за акционерите и донесе щети както за капитализацията им, така и за икономическите им резултати. Но рекапитализацията ще покрие щетите от PSI, а също и от проверката на  Black Rock и ще даде възможност за едно ново и стабилно начало за банковия сектор в Гърция”, заяви Никос Нанопулос в реч в рамките на  изложението Посейдония 2012. Той припомни, че първите 18 милиарда евро вече са влезли в трезорите на четирите най-големи гръцки банки.

Категории: Moody's Emporiki Geniki Eurobank EFG PSI Никос Нанопулос гръцки банки атинска борса индекс акции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus