Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Морска костенурка Карета-карета остави яйцата си на плаж до Атина

15 Август 2012 / 18:08:34  Анастасия Балездрова
6302 прочитания

Един от най-оживените плажове до Атина избра морска костенурка от защитения вид Карета-карета, за да снесе своите яйца.

„Костенурката излезе на брега през първите часове след полунощ на 29 юли. Започна да копае ров. Остави първите яйца, покри ги с пясък, след това постави втори ред и продължи по същия начин. Цялата процедура продължи малко повече от час”, разказа за GRReporter собственикът на заведението, което обслужва конкретната част на плажа в Артемида г-н Костас.

След това той и сервитьорът Христос помогнали на костенурката да влезе обратно в морето. „Отначало изсъска заплашително, но после разбра, че искаме да й помогнем и ни остави”.

Морските костенурки от този вид полагат в пясъка по около 120 яйца, всяко от които е с големина на топче за тенис на маса, покриват ги с пясък и ги оставят. Малките се излюпват след около 60 дни и се насочват към морето, което е и най-светлото място през нощта. От там морските течения ги отнасят към откритото море. Там те живеят между 20-30 години, докато пораснат достатъчно, за да се възпроизведат.

Морските костенурки Карета – карета са заплашени от изчезване. В Гърция съществува специален център, който се занимава с тяхната защита. Те живеят в Средиземно море и често полагат яйцата си по крайбрежието на Йонийско море и най-вече в района около островите Закинтос и Крит и полуостров Пелопонес.

Не е известно как конкретната костенурка е достигнала до плажа на Артемида, но учените твърдят, че малките, които ще се излюпят един ден ще се върнат тук, за да оставят своите яйца.

Появата на новия пришълец задейства всички служби в района. Мястото, където костенурката положи своите яйца веднага бе обградено с мрежа, а пристанищните власти в Рафина поставиха предупредителни табели. Всеки ден членове на Доброволния отряд за справяне с катастрофите в Артемида охраняват мястото. Собственикът на заведението пък поставя  върху ограденото място тръстикови клони, за да предпази максимално яйцата от нападатели. А те не са малко. Още през първия ден, преди да бъде поставена оградата едно куче успяло да изрови и изяде две от яйцата.

Когато се излюпят малките са сами и изправени пред много опасности. Ако в района има нощни заведения те може да се объркат от светлините и да тръгнат към тях и да загинат от изтощение и обезводнение. Според хората, които се занимават с тяхната защита само една от всеки две малки, които успяват да стигнат до морето ще успее да достигне до зряла възраст. Понеже са малки, те са лесна плячка за големите риби и морските птици. Колкото растат обаче опасностите намаляват, а когато се образува твърдата им черупка единствените животни, които ги заплашват са много големите риби, като например акулите.

За момента обаче потомството на морската костенурка в Артемида е скрито на сигурно място в пясъка и се радва на огромен интерес от страна на посетителите на плажа. 

Категории: Актуално морска костенурка Карета - карета плаж Артемида яйца защитен вид
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus