Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мрачни прогнози за гръцките банки в Югоизточна Европа

16 Януари 2014 / 13:01:34  Анастасия Балездрова
1650 прочитания

„Намаляването и влошаването на ликвидността на гръцките банки в Югоизточна Европа е една тенденция, която започна през последните години и се очаква да продължи”, заяви главният мениджър на Alpha Bank Артемис Теодоридис. „Ликвидността, която банките ще осигурят в близкото бъдеще ще се влива само на гръцкия пазар в ущърб на дъщерните банки в региона на Балканите”, допълни той и определи тенденцията като „странична щета” на проблемите на гръцкия банков сектор.

Теодоридис направи представянето си по време на форум, организиран от Асоциацията на гръцките индустриалци на тема „Източници на финансиране на новия модел за развитие”. В речта си пред участниците управителят на Банката на Гърция посочи, че банките ще финансират само устойчивите стари и нови компании и най-вече тези, чиято продукция е предназначена за износ.

„След реформата в сектора и рекапитализацията в Гърция имаме по-малко, но по-силни банки с гарантирана ликвидност. Въпреки това в близко бъдеще финансирането ще е ограничено и обемът на одобрените кредити трябва да е разумен”, каза Провопулос.

В замяна той препоръча на компаниите да прибегнат до алтернативни начини на финансиране:

  1. Чрез вътрешно финансиране, т.е. намаляване на печалбите на акционерите с обещанието, че в бъдеще ще получат придадена стойност.
  2. Търговските компании, които имат дългогодишни и стабилни сътрудничества  биха могли да изискат допълнителни търговски кредити от партньорите си в чужбина.
  3. Чрез набиране на средства от капиталовите пазари. „През 2013 големи гръцки компании успяха да си осигурят значителни суми чрез издаването на корпоративни облигации. Тези източници на финансиране ще се увеличават успоредно с постепенното подобряване на доверието в гръцката икономика както в страната, така и в чужбина”, подчерта Провопулос.
  4. Чрез оползотворяване на програмите за съфинансиране и гарантиране със средства на структурните фондове на Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка. Според управителя на Банката на Гърция, преценките са, че средствата от структурните фондове, пазарите на облигации, фондовата борса и Европейската инвестиционна банка могат да покрият голяма част от липсващото финансиране на икономиката.

Георгиос Провопулос допълни, че банките нито могат, нито трябва да се върнат към масовото отпускане на кредити, подобно на годините преди кризата. Той призова собствениците на неустойчивите компании да ги реорганизират, да ги сработят или слеят с други компании и да потърсят сътрудници в чужбина. „След реформата в банковия сектор, сега е належаща реформа в компаниите. Колкото по-добра става бизнес средата, толкова тази стабилност ще води до икономически ръст със здрави основи”, подчерта Провопулос.

Той призна, че стойността на финансирането в Гърция продължава да е най-висока в еврозоната и доста по-висока в сравнение с тази в останалите държави от европейския Юг.  По думите на главния стратегически директор на Националната банка на Гърция Павлос Милонас средната стойност е 5,5 на сто.

Един от основните проблеми на банките е липсата на ликвидност, като ситуацията бе влошена най-вече от изтичането на влогове на обща стойност 90 милиарда евро в периода, когато опасността Гърция да се озове извън еврозоната беше реална. В същото време банкерите посочиха, че кредитите на „червено”, които са между 30 и 32 на сто от общия брой се очаква да се увеличат с 20 милиарда евро тази година.

Според управителя на банка Пиреос Михалис Салас проблемът може да бъде решен „с предоставянето на окончателна данъчна амнистия на гръцките компании и граждани, които да внесат определена сума”. По думите му така ще се създаде необходимото спокойствие, от което се нуждаят инвеститорите. Паралелно с това Салас смята, че мярката ще внесе в държавните каси 7 – 10 милиарда евро, които ще покрият бюджетния дефицит за следващите две години.

Михалис Салас каза също, че нуждата от въвеждане на ново данъчно законодателство с ниски ставки е повече от належащо за постигането на икономически ръст. Той посочи, че намаляването на държавния дълг до управляеми стойности е основна предпоставка за излизането от кризата и би могло да се постигне в рамките на годината, при условие че правителството прилага реформите и спазва поетите към кредиторите задължения. Според Салас най-вероятният начин това да се случи е като бъде удължен срокът за изплащане в съчетание с допълнително намаляване на лихвите по заемите.

Категории: ИкономикаПазари банки Асоциация на гръцките индустриалци Георгиос Провопулос гръцки банки в Югоизточна Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus