Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мрачни сценарии за следващия ден в Гърция

27 Май 2012 / 16:05:08  GRReporter
4283 прочитания

Гърция вече се намира близо до точка „нула” за голяма част от кредиторите и партньорите, като мрачните сценарии за деня след изборите на 17 юни приличат на лавина.

Партньори, висши служители и компании трябва да изготвят планове или за да отлъчат Гърция или за да я подкрепят с една агресивна програма за икономическо развитие. В същото време, като запазват хладнокръвие, те трябва да продължат да се подготвят за деня след изборите на 17 юни, която съвпада с първия ден от срещата на върха на G20 в Мексико.

Има опасност евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, т. нар. «Grexit», да превърне страната в една неуспяла държава.

Главният икономист на Citigroup Вилхелм Битер смята, че Гърция ще посрещне Нова година с драхмата, тъй като има вероятност да напусне еврозоната от 1 януари 2013.

Новата валута ще се обезцени веднага с 60% спрямо еврото и ще остане обезценена с 50%-60%  през следващите 5 години.

Докъде ще доведе напускането на еврозоната

«Първоначално ще бъде обявен обменен курс евро/драхма 1 към 1, в следващите дни и седмици обаче курсът бързо ще се изстреля до 1 към 1000, а скоро след това и до 1 към 1 500. Това просто означава, че за покупката на каквито и да било стоки, и особено вносните, ще трябва да плащаме 3 до 5 пъти повече драхми, отколкото плащаме днес. Инфлацията ще достигне двуцифрени и трицифрени нива. За това, което купуваме днес, на следващия ден ще ни трябват двойно повече драхми, за да го купим», отбелязва Георгиос Кофинакос, представител на StormHarbour и изпълнителен директор на Enolia Premium.

Банките ще рухнат, лихвите ще достигнат трицифрени стойности, а всички депозити ще бъдат обърнати в драхми по курс 1 към 1 спрямо еврото. Следователно, докато разходите ни ще са се увеличили няколко пъти, доходите ни ще са намалели няколко пъти.

Ще минат поне 3-5 години на по-дълбока рецесия от сегашната, за да успее Гърция само да се върне на нивата от 2012! При цялата тази ситуация БВП ще се свие с 50%, безработицата ще надвиши 45%, жизненият стандарт ще се срине, а около 50%-60% от населението ще остане под линията на бедността.

Може богаташите, които имат пари в чужбина, износителите на стоки и гръцките корабни компании да спечелят, но средната класа ще изчезне и ще се появи нова вълна новообеднели, а тези, които и в момента са бедни, безработните и пенсионерите ще се озоват в още по-трудно положение.

Държавата ще обяви прекратяване на плащанията и те няма да могат да получат нищо от публичния сектор, а тъй като всички цени ще „литнат” до небесата, стоките ще станат недостъпни. Понеже държавата няма да може да плаща вноса на петрол и природен газ, техните доставки, както и електричеството ще бъдат прекъсвани за големи периоди от време.

Единствените сделки, които ще бъдат възможни, ще са тези, които се осъществяват с размяна на стоки.

Цялата обстановка ще причини национална депресия и ще доведе до емиграция или самоубийства на голяма част от населението.

Страната ще остава без управление за дълги периоди от време, тъй като правителствата ще се сменят често поради натиска и сътресенията от протестите на хората. От геополитическа гледна точка страната ще се озове в неизгодна позиция спрямо някои от нейните съседи и може да бъде принудена да направи болезнени компромиси.

Затова ако някои си мислят, че днес са достигнали до най-ниското ниво и не рискуват да загубят нищо, правят огромна грешка. Защото една буквално фалирала държава, с валута, която никой в света не признава, ще загуби всяка подкрепа, и проблемът вече ще засяга всички граждани.

Сигурното е, че в момента Гърция преживява рецесия, подобна на онази от 1929. Трябва да е ясно за всички, че един евентуален фалит ще нанесе удар не толкова върху нашите кредитори, колкото върху целия народ и особено върху най-бедните и уязвимите. Просто нашите кредитори ще си помислят много добре преди да ни отпуснат заем в бъдеще, и разбира се при непосилни лихварски условия.

Не трябва да пренебрегваме и факта, че при подобни фалити това, което е поставено на изпитание са демокрацията и функционирането на институциите.

Заслужава ли нашият народ да премине през такова жестоко изпитание, чиято продължителност, както и конкретен катастрофален резултат, са абсолютно непредсказуеми?

Сигурното е, казва в заключение Георгиос Кофинакос, че всички политически сили трябва да осъзнаят, че трябва да управляват заедно и да начертаят десетгодишен план за развитието на страната, който всички ще следват строго, за да осигурят бъдещето на страната и на децата ни.

Четири сценария от HSBC

«Напускането на еврозоната ще бъде по-лоша грешка от въвеждането на еврото в Гърция», смята Мурад Чаудри от Royal Bank of Scotland. «Наистина не мога да разбера защо за гръцките избиратели е привлекателна идеята страната им да излезе от еврозоната», посочва и Джим О’Нийл, председател на  Goldman Sachs Asset Management, в интервю за Bloomberg.

Стивън Кинг, главен икономист на HSBC Bank plc, състави четири сценария за следващия ден в Гърция.

Категории: напускане на еврозоната икономическа криза Grexit избори анализатори сценарии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus