Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мраморен под води към гробницата в Амфиполи

01 Септември 2014 / 09:09:18  GRReporter
1826 прочитания

Част от мраморен под, състоящ се от малки бели парченца мрамор с неправилна форма на червен фон, при това съхранен в много добро състояние разкриха разкопките на хълма Каста в Амфиполи.

Мраморния под бе разкрит при премахването на пръстта от преддверието на гробницата в помещението зад стената със Сфинксовете, а на прага на първата преградна стена са открити стенописи със следи от син цвят.

Според съобщение на министерството на културата, установено е също така, че и в трите помещения зад запечатващата гробницата стена, има малък пясъчен насип до върха на свода. Трите помещения, оформени чрез изграждането на напречните преградни стени по дължината на свода, изглежда са били засипани с пръст при запечатването на гробницата.

Стените са служели отчасти за опора на насипите. И празното пространство при външната запечатваща стена, и отворите при следващите прегради, вероятно от премахването на каменни блокове, изглежда представляват част от план за запечатването на гробницата. Наличието на три пространства по дължината на свода е още един характерен белег за паметника, който археолозите разкриват на хълма Каста.

От министерството на културата съобщават също така, че първата преградна стена след входа е разкрита само до йонийския капител, украсен с релефни розетки. В крайната източна част на капитела е разкрита най-горната част на страничната подпора. Установено е също така, че липсва крайната западна част на капитела, както и лежащите върху него каменни блокове. «Както вече сме посочвали, при преградната стена сигурно има вход, който води към второто помещение на гробницата. Формата на входа ще бъде разкрита след като бъде премахната пръстта в следващите няколко дни", се посочва още в съобщението на министерството.

Технически дейности

Междувременно със засилени темпове продължава както завършването на инфраструктурата на обекта, така и предпазването на паметника и района от неочаквани атмосферни явления. Както посочват от министерството, "за предпазването на паметника от дъжда, освен навеса, който вече е завършен, около паметника е започнато и оформяне на канавки за оттичане на дъждовната вода"'. За премахването на пясъчните насипи е било необходимо инженерно и геотехническо проучване, включващо:

1. Пълното облицоване на преградните стени с дърво.

2. Оформянето на „втори етажи“ с тежкотоварно скеле, които позволяват укрепването на свода, създаването на подходящ нартикс, плавното преминаване от помещение в помещение, както и безопасното премахване на пръстта.

3. Солидното укрепване на второто преградно помещение за справяне със сериозния натиск на пръстта от следващото помещение.

4. Външното укрепване на входа със Сфинксовете, за обезопасяването на преградата и изграждането на подпорни елементи, които евентуално ще бъдат необходими при напредването на разкопките.

 

 

 

Категории: Амфиполи гробница археологически разкопки мраморен под
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus