Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

На 90г. възраст почина един от "Черните полковници"

13 Август 2009 / 17:08:53  GRReporter
4189 прочитания

Николаос Макарезос, един от лидерите на хунтата в периода от  1967 до 1974г. почина в Атина, на деветдесет годишна възраст.

Макарезос, и Стилианос Патакос, който сега е на 97г. са били офицери от средния ешалон на гръцката армия, участвали в организирането на държавния преврат на 21 април 1967г. и са част от така наречените „Черни покловници".
В годините на хунтата, той е заемал различни министерски постове, бил е вице премиер, отговарял е и за националната икономика.

„Черните полковници", са заемали националистическа позиция, преследвали са инакомислещите и са използвали сила за да наложат своето виждане за ред и управление. Повече от 100 танка навлизат в гръцката столица и заемат важни стратегически места за инфраструктурата на града. Повече от 5 000 противници на режима биват арестувани. Забраняват се и политическите партии. Против този режим са били редица държави и на всички обществени нива е бил оказван натиск, да се освободят от затвора артисти, художници, хора които са били част от цвета на нацията в онези години. Сред подложените на гонение са и Манолис Глезос и Микис Теодоракис.

След падането на военната диктатура през 1974г., „Черните полковници" устройват военен преврат в Кипър. Превратът провокира намеса на турската армия, довела до разделянето на Кипър на две части. Осем години по-късно в северната част на острова бе провъзгласена така наречената Севернокипърска турска република, призната единствено от Турция.

Макарезос е бил осъден за предателство на родината със смъртно наказание, което е заменено с доживотна присъда. Той е освободен от затвора, заради влошено здравословно състояние през 1990г., след като заедно с Патакос са изразили разкаяние за своите действия. Докато бившият ръководител на хунтата Пападопулос отказва да се покае и умира в затвора в края на 90-те години.
Диляна Иванова

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus