Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На 1 март става ясно дали гръцкият PSI е всъщност фалит

29 Февруари 2012 / 09:02:06  GRReporter
1636 прочитания

Международната асоциация за суопове и деривативи ISDA ще заседава утре, 1 март, в 13,00 часа атинско време, за да реши дали процедурата по въвличането на частните кредитори в отписването на гръцкия дълг PSI е кредитно събитие и следователно трябва да бъдат изплатени застраховките срещу фалит CDS. Както съобщиха от Асоциацията, при тях е постъпило запитване от група инвеститори и възоснова на него утре се свиква Комисията за Европа, Африка и Близкия изток, за да обсъди гръцкия случай.
    Преди около година про подобно запитване Комисията реши, че задвижването на процедурата PSI и по-конкретно задвижването със стара дата на клаузите за колективно действие CACs не означава непременно кредитно събитие. Към днешна дата обаче, когато вече разполагаме с всички подробности по процедурата, Комисията трябва да се произнесе точно - дали гръцкият случай е кредитно събитие или не.
    Във въпросната комисия членуват 10 банки с право на глас, 5 големи инвестиционни фондове, както и двама членове с консултантска роля. За да се приеме за задължително решението на комисията, то трябва да е одобрено най-малко от 12 гласове. Ако те се съберат под решението, че гръцкият случай е кредитно събитие, това означава, че всички притежатели на гръцки CDS застраховки ще бъдат възнаградени за прозорливостта си. В Комисията участват американските банкови колоси Bank of America, JPMorgan Chase и Morgan Stanley, както и европейските Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse и Deutsche Bank.
    Международната асоциация за суопове и деривативи съществува от 1985 година и е една от най-големите организации на световния финансов пазар. В нея членуват над 815 членове от 58 страни на всички континенти - световни, международни и регионални банки, правителствени и наднационални институции, корпорации, юридически кантори, енергийни и търговски фирми, борси, застрахователни компании.

Категории: ISDA CACs PSI застраховки CDS кредитно събитие фалит на Гърция частни кредитори икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus