Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На 6 април разпускане на парламента, на 29 април избори

18 Март 2012 / 13:03:02  GRReporter
1521 прочитания

Гръцкият парламент ще бъде разпуснат на 6 април, а предсрочните избори ще се проведат на 29 април, съобщава вестник Вима.

В тази връзка министърът на вътрешните работи Тасос Яницис, който се е нагърбил с провеждането на изборната надпревара, ще трябва да изпълни една много трудна задача. Надзорната Тройка успя да наложи намаляване на разходите за избори с над една трета: от 83,3 милиона евро, похарчени за парламентарните избори през 2009, сумата, заложена за провеждане на настъпващите избори възлиза на 50 милиона евро.  

«Ще трябва да се направят строги икономии», казват висши служители в министерството. Тасос Яницис вече е поискал «вътрешно уреждане» на въпроса за управлението на изборните разходи, което се отнася главно да доставчиците на изборни материали и възнагражденията, като условието е те да не надхвърлят 50 милиона евро. Ето защо със сигурност ще се наложи преразглеждане на въпроса, свързан с тези, които ще имат право на т. нар. изборни добавки, както и на размера на тези добавки. Досега те се даваха на определени категории служители в министерствата и държавния сектор, като поощрение при гласуване.

При новите обстоятелства само определени служители в министерството на вътрешните работи ще получат изборни добавки, може би тези, които са пряко ангажирани в изборната процедура.

Драстично ще бъдат намалени и добавките за съдебните представители: от 1 000 до 1 500 евро, които получаваха досега, в зависимост от разстоянието, сумата ще се ограничи до около 500 евро. «Губещи» са така или иначе и служителите в Органите за местно самоуправление, за които изборната добавка бе включена в добавката им за транспорт. Тя обаче бе премахната при новата щатна таблица. Служителите искат добавката отново да започне да им се отпуска, и заплашват, че в противен случай няма дори да разкрият изборните секции. Министерството ще се опита да осигури отпускането на малка сума на служителите като изборна добавка, която обаче в никакъв случай не покрива загубите от премахването на добавката за транспорт.

Към нискобюджетни избори се ориентират и политическите партии, чийто финанси са на червено. Намирането на спонсори от друга страна е затруднено от общата липса на налични средства на пазара. Затова партиите възлагат надеждите си на отпускането на пълната сума от държавната субсидия, на която имат право, както и на изборните субсидии, за да финансират изборите.

В случай обаче, че мине законопроектът на Тасос Яницис партиите ще се окажат в много трудно положение. Министърът на вътрешните работи е изпратил в Комисията за институциите и прозрачността проектозакон, с който се съкращава с 25% държавната субсидия и с 30% изборната субсидия. Ако този законопроект бъде гласуван и особено ако се въведе със задна дата, на партиите няма да бъде изплатена четвъртата вноска за 2011, а изборната субсидия ще бъде орязана.

«Следващите избори ще са избори не само на политическия, но и на икономическия размисъл», казва главният секретар на ПАСОК Ровертос Спиропулос. Той самият е оптимист, че неговата партия ще съумее в крайна сметка да финансира изборната надпревара. Но това ще стане само в случай, че бъде отпусната нормално държавната субсидия за последното тримесечие на 2011, 50% от финансирането за 2012, както и изборната субсидия. Според икономическите данни на ПАСОК, партията, която дължи на банките над 113,8 милиона евро, трябва да внесе само за лихви около 4,9 милиона евро. Той се надява обаче, че ще получат в крайна сметка 5,4 милиона евро от държавната субсидия за 2011, около 2,7 милиона евро от субсидията за 2012 и 200 000 евро от депутатите. «Остават около 5 милиона евро плюс изборната субсидия, за да финансираме изборите», заяви Спиропулос.

Той е сигурен, че тези пари няма да стигнат за транспортирането на привържениците на партията до родните им места, за да гласуват, затова ПАСОК няма да започва подобна процедура. Това означава, че гласоподавателите, които искат да пътуват, за да гласуват, ще трябва да поемат сами разходите за пътуването си. Парите няма да стигнат и за разточителни изборни центрове. «Както знаете, на изборите през 2009 ПАСОК не отпечатва плакати и билбордове», каза Спиропулос. «Същото ще направи и сега».

По същия начин изглеждат нещата и при Нова демокрация. «Изборите ще бъдат нискобюджетни», заяви главният секретар на партията Атанасиос Скордас. По повод проектозакона на Яницис за намаляването на държавната субсидия, той подчерта: «Не бихме имали нищо против, ако осигуряваше едно трайно решение. Въпросът не може да се решава на парче».

Атанасиос Скордас смята, че лихвите, които трябва да плати неговата партия надвишават размера на последната вноска от държавната субсидия за 2011. Нова демокрация вече е забавила с 15 дни изплащането на заплатите на служителите си, като не се плаща и на доставчиците. «Не искаме да ни подаряват дори едно евро», казва Скордас във връзка с изменението, внесено в парламента от двете големи партии (ПАСОК и Нова демокрация) за уреждането на дълговете им към банките.  «Предложихме удължаване на срока за погасяване на задълженията, така че 50% от субсидията да се изразходва за тази цел, а с останалите 50% да се покриват разходите».

Категории: избори Гърция ПАСОК Нова демокрация държавна субсидия орязване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus