Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Началото на края за Независимите гърци

11 Декември 2012 / 17:12:48  GRReporter
2108 прочитания

Няколко месеца след създаването си и динамичното влизане в парламента партията Независими гърци е пред разпад.

Началото на края започна по време на общото заседание на управителната комисия и парламентарната група, където се разрази първият конфликт между лидера Панос Каменос и секретаря на парламентарната група Костас Маркопулос. Минути по-рано Панос Каменос бе обявил пред телевизионните камери, че конгресът на партията ще се проведе в края на април. По време на последвалата дискусия обаче Костас Маркопулос изразил мнението, че решенията в партията трябва да се вземат от партийните органи в резултат на дискусия за курса на партията.

Според източници той попитал защо Панос Каменос е взел сам решението депутатите от партията да подадат оставките си, за да предизвика предсрочни избори. Костас Маркопулос поставил въпроса защо партията да поиска тяхното провеждане, след като 75 на сто от гърците са против подобна възможност. Той поискал също отговор на въпроса защо Независимите гърци са отворили „широко вратите за сътрудничество със СИРИЗА, без да поставят условия и принципи”. 

Депутатът поискал дисциплинарни мерки срещу двама депутати от парламентарната група на партията, които според него са проявили „неприемливо поведение”, като ругаели депутати от други партии и се обявил за разчистване на членската маса и отхвърляне на всички, които ругаят в Интернет.

След секретаря думата взел парламентарният представител Христос Зоис, който изразил пълното си съгласие с Костас Маркопулос и заявил, че е необходимо да бъдат определени идентичността и курсът на партията.

След тези думи Панос Каменос станал от мястото си и вместо да отговори напуснал залата, като заявил, че „сега не е време за такава дискусия”.

Час по-късно лидерът се опитал да постави „на тясно” Костас Маркопулос и го приканил да свика заседание на парламентарната група. Той обаче отказал. Заседанието все пак се провело, като от него отсъствали доста депутати, сред които Христос Зоис и секретарят на партията Михалис Янакис. На него Панос Каменос обявил, че снема от поста на секретар на парламентарната група Костас Маркопулос и поставил на негово място Панайотис Мелас.

В отговор на вътрешнопартийната схватка Панос Каменос поискал от присъстващите на извънредното заседание да подпишат текст срещу депутатите, които „подлагат под съмнение решенията на ръководството”. В него се посочва, че „сред Независимите гърци няма „водещи фигури”.

По-рано днес Христос Зоис подаде оставка от поста на представител на Независимите гърци. Същевременно започнаха задкулисни дискусии за бъдещите събития, като не са малко депутатите от Нова демокрация, които са готови да приветстват евентуално завръщане на Костас Маркопулос и Христос Зоис в редиците на „сините”.

И двамата отказват да информират относно намеренията си, като според някои не е изключено да се създаде нова партия - представител на „народната” Десница с реторика срещу меморандумите за финансова помощ с участието на отлюспени депутати от Независимите гърци, независими депутати, отлюспени от Нова демокрация и вероятно някои от „сините” депутати.

Според коментатори кризата сред Независимите гърци не е избухнала внезапно. От много време депутатите са подчертавали нуждата от определяне на курса на партията и са отчитали сериозни стратегически грешки в действията на лидера Панос Каменос. Най-голямата според тях е била вероятността за следизборно сътрудничество със СИРИЗА.

Драмата обаче не спира дотук, тъй като се очакват и други сътресения в партията. Някогашният „син” синдикалист Янис Манолис обяви, че напуска партията и след това не пропусна да представи пред медиите стратегията на Панос Каменос. Той му отговори с официално съобщение, в което го обвинява в започване на бунт в партията.

В интервю за телевизия СКАЙ Янис Манолис заяви, че по време на преговорите за сформиране на правителство Панос Каменос действително е предал на президента Каролос Папуляс неподписан документ, с който искал да бъде поставен начело на военното министерство. Когато случаят стана известен на медиите лидерът на Независимите гърци бе заявил, че документът е фалшив и бе заплашил, че ще подаде иск срещу президента. „Каменос предаде документа, за да влезе в състава на кабинета и да стане министър на отбраната. Първата му грешка беше, че го предаде, а втората – че обяви президента за лъжец”, подчерта Янис Манолис.

Той нарече Панос Каменос „заек” по повод на това, че той е напуснал заседанието на партийните органи. „Първо свиква заседание, а после си отива. За пръв път видях партиен лидер да изчезва като заек. Той не иска нито партия, нито конгрес. На практика нищо в партията не функционира”.

Сред „пикантериите”, които разказа особено впечатлително бе разкритието, че Панос Каменос е убеждавал депутатите, че разговаря с Барак Обама и че в Гърция ще бъде въведен доларът. „Каменос неведнъж е казвал, че не иска отговорности, да вземе в ръце „горещия картоф” и да е помощник на СИРИЗА...Сутринта говори едно, вечерта – друго. Партията ни не може да казва само, че е срещу меморандумите, необходимо е да имаме наши предложения. Решение ли е да въведем долара за официална валута? Според вас колко невинно е да се говори за нещо подобно?”.

Категории: Политика Независими гърци Панос Каменос разпад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus