Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Национален координатор ще оглави борбата срещу корупцията в Гърция

28 Ноември 2012 / 22:11:11  Анастасия Балездрова
1524 прочитания

„Корупцията струва на Гърция 20 милиарда евро на година. Бюрокрацията – други 8 милиарда. В тези условия няма как да бъде постигнато развитие”, заяви главният одитор на публичната администрация Леандрос Ракиндзис по време на конгреса „Институции: От падежа към възстановяването”, организиран от гръцкия филиал на "Прозрачност без граници".

По време на дискусията на кръглата маса „Институции за борба с корупцията” координаторът от ударната група Task force за Гърция Тео Стрийкер разясни изготвената наскоро „пътна карта” за намаляването на корупцията. Както посочи, в страната ще бъде учредена нова институция – национал координатор в борбата с корупцията. Тя ще се заема от само един човек, т.е. в този случай ще бъде избегнато познатото за страната съставяне на нови и нови служби, които на практика имат еднакви задължения.

Националният координатор ще следва антикорупционна стратегия, която ще бъде свързана с превенцията, засилването на сътрудничеството с други институции и сътрудничество с обществото. Институцията ще бъде учредена веднага след гласуването на съответния проектозакон, който е внесен за гласуване от парламента. Това, което трябва да засилим е координацията на политическо ниво, инспекциите, проучванията и разследванията.„Това, което трябва да засилим координацията на политическо ниво, инспекциите, проучванията и разследванията”, допълни Тео Стрийкер.

Въпросът около създаването или не на нова институция сред многото други, които се занимават с борбата срещу корупцията бе основен в дискусията. Според прокурора и бивш директор на службата за борба с финансовите престъпления Йоанис Диотис правната рамка в Гърция е достатъчна и съвременна, но установяването на прокурор за корупцията не е добра идея. „Работата би могла да бъде възложена например на прокурора на Върховния съд, който надзирава работата на свързани с преследването на корупцията служби”, посочи той.

От своя страна председателят на комисията за борба с узаконяването на средства от незаконни дейности Панайотис Николудис заяви, че „съществуването на много институции, които се борят с корупцията не вреди по никакъв начин”. Аргументът му в подкрепа на тази теза бе, че поемането на различни случаи от различни институции и конкуренцията между тях може да донесе позитивни резултати.

Най-полезно от практическа гледна точка бе представянето на преподавателя от Икономическия университет в Атина Диомидис Спинелис. Той показа нагледно как самите граждани могат да обявяват случаи на корупция и по този начин да подпомагат държавните органи да се преборят с нея. „Учредихме електронната страница teleiakaipavla.gr, където гражданите могат да съобщават къде, кога и от кого са били принудени да платят за лечение или услуга. Ние не пазим данните на хората, така че никой не би могъл да изиска база данни, защото такава просто няма”.

На една карта са изобразени случаите на корупция в различните места на Гърция, а в отделни списъци са отбелязани местата, където има най-много регистрирани подобни случаи и съответно друга за положителните примери. Всеки човек попълва по какъв начин му е бил поискан рушвет, желаната и дадената сума. С повечето от описаните досега случаи става дума за лекари в държавни болници, които искат директно или по по-прикрит начин пари от своите пациенти или техните близки. Според Диомидис Спинелис целта на страницата е да свърже гражданите с отговорните институции, защото „корупцията да бъде преборена без тяхното участие”. Създателите на платформата планират да я преведат и на английски, за да може да бъде използвана и в други държави. В досега заявените случаи парите, потънали в черната дупка на корупцията са 210 836 евро.

Главният одитор на публичната администрация Леандрос Ракиндзис потвърди, че корупцията не може да бъде преборена без участието на обществото.

След като установя случай на корупция започвам дисциплинарно гонение срещу провинилия се служител и след това изпращам данните до прокуратурата с искане да инициира наказателно гонение. Там приключва моята компетенция.„След като установя случай на корупция започвам дисциплинарно гонение срещу провинилия се служител и след това изпращам данните до прокуратурата с искане да инициира наказателно гонение. Там приключва моята компетенция”, каза той за GRReporter.

Той определи положителни резултатите, които се постигат на дисциплинарно ниво, но не скри недоволството си от начина на действие на правосъдната система. „Не съм престанал да протестирам срещу състоянието на правосъдието, на дисциплинарното право и за това, че ми отнеха правото да обжалвам решенията, защото по този начин дисциплинарната процедура губи своята сила”.

Според главния одитор не са малко случаите, в които забавянето на проверките води до покриване с давност на дисциплинарните и наказателните отговорности. 

Категории: ПолитикаОбщество корупция публична администрация национален координатор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus