Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка излезе отново на печалба

25 Май 2013 / 15:05:49  GRReporter
1757 прочитания

Доказателство за подобряването на икономическия климат е положителният баланс за второ  поредно тримесечие на Националната банка на Гърция. Печалбите през първото тримесечие на 2013 възлизат на 186 милиона евро, срещу загуби от 265 милиона евро през същия период на 2012.

 В писмено изявление изпълнителният директор на банката Александрос Турколяс отбеляза, че видимото вече подобрение на икономическия климат потвърждава убеждението, че Гърция е постигнала значим напредък в опитите си да е конкурентна и да е развива.

 „Успоредно с напредъка на редица макроикономически елементи, в банковия сектор се наблюдава постепенно, но стабилно завръщане на влоговете и относително подобрение на качеството на кредитното портфолио” добави той. Според  Турколяс Националната банка продължава да предприема инициативи с цел увеличаването на печалбата си. Голям напредък се наблюдава в производителността- намалени са функционалните разходи с около 25% от началото на кризата. Освен това НБГ е предприела редица мерки, които целят подобряване на капиталовата й наличност. „Важно е да се подчертае, че Националната банка разполага с едно предимство що се отнася до ликвидността, тъй като показателят кредити, отнесени към влогове в Гърция е 95%” подчерта Турколяс. Що се отнася до увеличаването на капитала на групата, Турколяс отбеляза, че приключването на рекапитализацията на банката ще й позволи да продължи да играе главна роля в гръцката икономика.

 Първото тримесечие

 •     Стабилизиране на органичните приходи в Гърция, които възлизат на 385 милиона евро за първото тримесечие на 2013.

 •     Печалбата на Finansbank  възлезе на 155 милиона евро, увеличена е с 23%, въпреки значителната печалба от миналата година.

 •     Положителен принос на дейностите в Югоизточна Европа – с 13 милиона евро, срещу загуба за съответния период на 2012.

 •     Намаляване на функционалните разходи в Гърция и Югоизточна Европа съответно с 10% и 3% в сравнение с първото тримесечие на 2012.

 •     Намаляване на разходите за персонал с 12% в Гърция. Ограничаване на общите разходи с 5%, ако не се мятат извънредните разходи за купуването на Eurobank Ergasias

  •     Общо намаление на вътрешната функционална цена с 34% от началото на кризата (първото тримесечие на 2010).

 •      Намаляване за първи път от началото на кризата на прогнозите в Гърция през първото тримесечие на 2013 (318 милиона евро срещу 419 милиона през първото тримесечие на 2012)

 •      Запазване на високия процент на покриване на  рискови изисквания от прогнозите на групата на 54%

 •      Вмъкване на прогнозите от 276 милиона евро в очакваните от държавата, заради подобряването на кредитната способност на страната.

 •     про-форма показателят на основните частни капиталиCore Tier I се преобразуван на 9,3%  

 •      Доброволно предложение за изкупуване на  хибридните облигации на групата, като първа стъпка от редицата на инициативи на групата за увеличаване на капиталите й.

 •      Увеличаване на влоговете на групата с 5% на годишна база. Значителен поток от вътрешни влогове след юни 2012 – от порядъка на 3,3 милиарда (+9%)

 •    Значително намаление на финансирането от Евросистемата 7,2 милиарда евро от върховата точка на кризата през юни 2012 (от 34,7 милиарда  на 27,5 милиарда евро.) и възможност за по-нататъшно намаляване с 9,8 милиарда

 •     Подобряване на показателя кредити към влогове в Гърция на 95%, срещу 105% за същия период на миналата година

 •   Преобразуване на показателя за забавянията 90+ на 19,8% за групата и на 24,3% за вътрешното портфолио

 Резултатите от първото тримесечие

 Групата на НБГ излиза на печалба за второ поредно тримесечие, а чистите печалби за първото тримесечие на 2013 са 186 милиона евро срещу загуби от 265милиона евро за първото тримесечие на2012.

 Вземайки предвид намалението заради придобиването на Eurobank, в размер на 159 милиона евро, чистите печалби възлизат на 27 милиона евро. Особено положителен е приносът на Finansbank  с печалба 155 милиона евро, а дъщерните банки в Югоизточна Европа имат положителен принос след пет тримесечия.

 Освен това напредъкът, който беше постигнат в рамките на финансовото приспособяване доведе до подобряване на кредитните възможности на Гърция.

 През първото тримесечие на 2013 чистите приходи от лихви се стабилизираха на тримесечната база, създавайки основателни очаквания за завършване на цикъла на намаляване. Решаващ фактор за това развитие е намаляването на зависимостта от финансирането на  висока цената от механизма за предоставяне на извънредна ликвидност (ELA),  а намаляването на кредитното портфолио  имаше отрицателно влияние, както и отзвука от участието на банката в изкупуването на гръцките държавни облигациите и увеличаването на необслужваните кредити.

 Увеличаването на влоговете в страната, което започна през второто тримесечие на 2012, с премахването на политическата несигурност в страната продължава и през 2013, Отбелязва се покачване на срочните и безсрочните влогове с 10% в сравнение с второто тримесечие на 2012.

Категории: Национална банка на Гърция влогове печалби Finans Bank Александрос Турколяс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus