Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция и Eurobank закриват 25% от клоновете си в Югоизточна Европа

12 Януари 2013 / 16:01:32  GRReporter
2040 прочитания

Сливането на Националната банка на Гърция с Eurobank ще донесе 570-630 милиона евро годишно от края на 2015, информираха от Националната банка. Те ще дойдат от сливането на вътрешната и регионалната мрежа на двете банки, обединяването на инфраструктурата и на централните дейности, намаляването на общите и управленските разходи както в Гърция, така и в чужбина, оптимизиране на вложенията и на финансовата стратегия на групата, увеличаване на процента на сделки с настоящите клиенти чрез разширената гама от продукти и на икономическата мощ на обединената група. На базата на междинните икономически резултати на банките за периода, който приключи на 30 септември 2012, разширената група на Националната банка ще разполага с активи в размер на 174,2 милиарда евро, кредити и вземания от клиентите 113 милиарда, и влогове 84,6 милиарда евро. Освен това новата група ще се възползва и от силна мрежа в цяла Гърция, както и от засилено присъствие на пазарите в Югоизточна Европа-Турция, България, Румъния и Сърбия.  

В информационния бюлетин на банката се споменават и основните мерки, от които ще произлезе сумарният ефект. Що се отнася до функционалните разходите  главният източник ще е рационализирането на мрежата от клонове и банкомати на новата групировка в Гърция и в съседните страни, където има припокриване. Отбелязва се, че в Гърция около 40% на клиентите на Eurobank  са и клиенти на Националната банка, а мрежата от клонове на двете банки се припокрива около 80%. Там, където Националната банка не присъства или е слабо представена, ще се използват клоновете на Eurobank. От приблизително 915 клона на новата групировка в Гърция ще бъдат затворени около 20%, а от 2000 банкомата ще бъдат премахнати също около 20%.  

Втори важен ефект ще са икономиите от обединяването на  централните служби (например доставки, управление на вземанията, икономическите служби, вътрешния контрол) и на информационните служби (преминаване към оптимизирана система между двете банки). Ще има и намаление на броя на служителите на новата група.  В Гърция тя ще проучи пазарното си присъствие  с цел рационализиране му, което ще доведе до сливане на дъщерните компании на двете банки с еднакви дейности и до намаляване на персонала. Подобни процеси ще протекат и  на пазарите в Югоизточна Европа. От 1080 клона на двете банки в съседните страни, ще бъдат затворени около 25% в България, Румъния, Сърбия и Кипър, където са представени и двете банки. Ще бъде създадена специална работна група от висши кадри на двете банки, която ще ръководи успешното обединяване на банките в една група.

Що се отнася до управлението на новата група на Националната банка, очаква се Георгиос Заниас и Александрос Туркулиас да останат съответно президент и изпълнителен директор на новата група. Съставянето на изпълнителна комисия, както и изборът за попълване на другите високи постове в новата структура ще се базира на принципа  „най-добрите от двете банки”.

Периодът за приемане на публичното предложение, внесено от Националната банка за Eurobank е от 11 януари до 15 февруари. Резултатите ще бъдат обявени в рамките на два работни дни  след приключването му, а преговорите на новите акционери ще започнат на 27 февруари. Публичното предложение на Националната банка предвижда размяна на 58 акции на Националната банка за всеки 100 акции на Eurobank. Припомня се, че акционерите, които притежават 43,6% от правото на глас на Eurobank са се обвързали да предоставят акциите си на разположение. От 11 януари 2013 по време на периода на приемане на публичната оферта информационният бюлетин и декларациите за приемане на публичното предложение ще се разпространяват безплатно през работните дни във всичките клонове на Националната банка в Гърция.

В изявление на Eurobank Ergasias се казва, че управителният съвет на банката, след като се е запознал с условията на публичната оферта на Националната банка към акционерите й, на заседание е обсъдил предложението. Вземайки предвид съдържанието на информационния бюлетин на Националната банка, докладите на съветниците на Eurobank - Deutsche Bank AG, London Branch и Goldman Sachs International, както и мнението на  инвестиционната банка на групата Barclays Bank PLC, управителният съвет на Eurobank е решил, че предложената размяна отговаря на изискванията на закона и на забележката на Комисията по капиталовите пазари от 19 декември 2008. Освен това предложението е справедливо от финансова гледна точка и съответства на международно признатите методологии за размяна. Според Управителния съвет на Eurobank чрез публичната оферта се дава възможност на акционерите да станат акционери на една разширена група със значително присъствие в повечето държави от Югоизточна Европа и да се облагодетелстват от печалбите, които се очаква да бъдат получени от сливането. В изявлението още се казва, че създаването на новата група ще позволи оптимизирането на силните страни на двете организации, особено на броя на служителите, така че бъдат оценени опитът и способностите на всички. Ще бъдат положени всички усилия предстоящите промени да имат възможно  най-малкото обществено отражение.

 

Категории: Национална банка на Гърция Eurobank сливане акционери мрежа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus