Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция остава частна

13 Юни 2013 / 17:06:56  GRReporter
1456 прочитания

В последния ден от срока за повишаване на акционерния капитал по всичко личи, че Националната банка на Гърция ще запази частния си характер и няма да бъде национализирана. Въпреки краткото време, което институцията имаше на разположение, NBG успя да събере минимум 10% от сумата, нужна за рекапитализация. В случай, че набраните частни капитали достигат 800 милиона евро, банката ще издаде конвертируеми облигации (Coco’s), за да се покрие разликата до 975,6 милиона евро, което представлява една десета от стойността на рекапитализацията.

Целта на банката е да не се достига до издаването на Coco’s и вместо 10% да покрие 12% от нуждите за допълнителни частни капитали само с издаването на нови акции. В най-добрия случай Националната банка се надява да събере 1,17 милиарда евро сама, а останалите ще бъдат отпуснати от Гръцкия фонд за финансова стабилност, както предвижда помощната програма на страната.

Следващия понеделник управителният съвет на банката ще се събере, за да вземе окончателно решение дали има нужда от емитиране на конвертируеми облигации. Новите акции и конвертируемите облигации ще бъдат пуснати на пазара на 25 юли.

Според последните обявени данни частни юридически лица от страната и от чужбина държат 35,54% от акциите на NBG. Отделни частни лица-инвеститори притежават 45,8%. 13,04% от акциите са собственост на държавни институции (осигурителни фондове, пенсионни каси и т.н.), а 5,62% е дялът на Църквата в банката. Осигурителните фондове, които притежават вече акции на банката няма да могат да придобият допълнителните гаранции (warrants), които дават право на по-късен етап да се изкупят допълнителен брой акции. Затова участието на фондовете в повишаването на капитала изглежда непривлекателно и се очаква техния дял да намалее след края на реакпитализацията.

CityGroup отбелязва, че след края на рекапитализационния процес, банката трябва да се съсредоточи върху укрепване на показателя си за капиталова адекватност. Това може да стане с продажбата на дейностите си в чужбина (дъщерни дружества и клонове) и оптимизиране на разходите в страната. Състоянието на NBG зависи пряко и от макроикономическата среда, в която се развива, както и оценката на качеството на активите й.

Анализаторите от City оценяват, че Националната банка на Гърция се движи в правилна посока и ще покрие 10-процентовата бариера от частни капитали. Те смятат, че показателят Tier I с 9,3% стойност е достатъчен, но е желателно като допълнителна гаранция да се прибавят 1%-2%, за да се покрият допълнителни рискове, като качеството на активите или регулаторни промени в бъдеще. Решаващи за стабилизирането на капиталите на Националната банка на Гърция се очаква да бъде и продажбите на активите й в Югоизточна Европа.

Очакванията на анализаторите са, че в бъдеще банката ще даде добра възвращаемост на акционерите си. През 2014 тя трябва да занули натрупаните загубите през периода на кризата, а към края на 2015 и след това да започне да формира нови печалби. Показателят възвращаемостта на собствения капитал (ROE – Return On Equity) след година и половина може да достигне 12%, предава изданието Нафтемборики.

Междувременно MSCI обяви, че понижава рейтинга на Гърция и тя става от развита в развиваща се страна. Причините са трудностите в привличането на капитали, лошото състояние на външния дълг, продължителната рецесия и буквалното замирането на финансовия пазар след подписването на Меморандума за финансова помощ.

След остър спад, Атинската фондова борса приключи в четвъртък с повишение от 3,41%. Главният показател достигна 896,7 базови пункта, а оборотът бе 80,9 милиона евро. Положителните сигнали от рекапитализационния процес са се отразили на банковия показател и той също отбелязва скок от +5% в сравнение с вчерашната сесия. Националната банка на Гърция завърши с +4,6% скок на акциите, Alpha bank също отбелязва положителен резултат от +7,9%, Пиреос (+4,11%) и Attica Bank (+3,31%). Общо акциите на 93 компании отбелязаха повишение, на 57 спаднаха, а 19 останаха промяна.

Категории: ИкономикаКомпании банки Националната банка на Гърция рекапитализация национализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus