Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция продава 40 на сто от акциите на Finansbank

22 Октомври 2014 / 13:10:46  GRReporter
1365 прочитания

Ръководството на Националната банка на Гърция стартира официално процедурите за продажбата на миноритарен дял акции на турската си дъщерна банка Finansbank.

Според съобщението на гръцката група, управителният съвет на турската банка е внесъл проект за информационен бюлетин до Борда на капиталовите пазари в Турция (Capital Markets Board of Turkey), както и всички други необходими документи към компетентните турски власти с цел да пристъпи към увеличение на своя капитал. Банката възнамерява да отмени правото на преференция и да издаде нови акции, които ще бъдат емитирани чрез публично предлагане и частно пласиране.

Според източници по този начин ще бъдат емитирани само част от 40 на сто от акционерния капитал на Finansbank, който ръководството на Националната банка на Гърция се е ангажирало да продаде до края на 2015.

През следващите месеци се очаква сключването на нова сделка, която ще ограничи участието на гръцката банка във Finansbank до 60 на сто.

Прехвърлянето на акциите е част от плана за преструктурирането на Националната банка на Гърция, който бе одобрен от Генералната дирекция за конкуренцията на Европейската комисия (DG Comp).

Така банката ще подсили показателите на капиталовата си адекватност в навечерието на оповестяването на резултатите от стрес тестовете на гръцките банки от Европейската централна банка идващата неделя.

В коментар за очакваните резултати главният изпълнителен директор на Националната банка на Гърция Александрос Турколяс заяви във вторник: „Ние спим спокойно”.

В същото време три от четирите системни гръцки банки – Националната банка на Гърция, Eurobank и Alpha Bank ще проведат извънредни общи събрания през ноември. Акционерите ще трябва да гласуват включването на банките в рамката, която ще им подсигури капиталов „бонус” вследствие на внесената за гласуване от парламента поправка, в която се предвижда, че отсрочените данъци ще се превръщат в данъчен актив. 

Категории: Икономика Национална банка на Гърция Finansbank миноритарен дял акции гръцки системни банки извънредни общи събрания стрес-тестове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus