Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция събра 1 милиард евро за увеличаването на капитала си

09 Юни 2013 / 12:06:12  GRReporter
3235 прочитания

Потвърдиха се положителните очаквания, че рекапитализацията на Националната банка ще приключи с успех. Според информациите групата е успяла да събере капитали, които покриват 10% от частното участие, тоест 1 милиард евро.Следващата цел е този процент да достигне 12, така че да не бъдат издавани облигации CoCos. Източници от банковите кръгове и борсовите пазари споменават, че главната част от капиталите са дошли от бизнесмени, изразили предварително желанието си да участват, а в последствие – обвързали капиталите си. Силна е и подкрепата от страна на семейство Лацис, което участва със 150 милиона евро.

Припомня се, че Националната банка цели придобиването на 1,17 милиарда евро от частни капитали на базата на пазарните оценки, преди още да е започнало упражняването на правата на участие в увеличаването на капитала. До момента банката е успяла да получи повече от 800 милиона евро чрез обвързване на съответните капитали, в специална сметка от повече от 350 бизнесмени. Тази сума е най-малкото участие, така че банката да може да остане частна, но целта на ръководството е да се придвижи по-напред, така че да няма нужда да се издават cocos облигации и както изглежда, и тази цел ще бъде постигната. Според изпълнителния директор на банката Александрос Турколяс, с успешното приключване на рекапитализацията, Националната банка ще разшири възможностите си да участва в развитието както на гръцката икономика, така и на регионалния пазар.

Правата

Вчера приключи договарянето на правата на предпочитание, а процесът на упражняване на правата ще приключи на 13 юни. Според условията на рекапитализацията, старите акционери имат правото на предпочитание за участие и могат да получат 2,2253392  нови акции за всяка стара, с цена 4,29 евро.

Вчера при приключването на заседанието, цената на това право достигна почти нула, факт, който се свързва със съществуващата оферта, тъй като голям процент от дребните акционери не можа да участва в рекапитализацията. Вчера и акциите на Националната банка бяха подложени на натиск и като цяло през цялата седмица търпяха загуби, тъй като доста акционери продадоха акциите си за да си осигурят ликвидност и да участват в увеличаването на капитала.

Източници от пазара отбелязват, че успехът на акцията на Националната банка има голямо значение за Атинската борса, тъй като чрез нея се възвръща доверието в кредитната система и в гръцката икономика.

Година на подобряване

Според ръководството на банката 2013 ще е година на подобряване за групировката. От началото на кризата ръководството на банката се опитва да намали функционалните разходи с 25%, а в развитие са инициативи за още по-големи орязвания. Прокарани са дейности за подобряване на капиталовата достатъчност, а банката разполага с предимство що се отнася до ликвидността, тъй като показателят кредити спрямо влогове е 95% в Гърция.

AtticaBank

Оптимизъм цари по коридорите на банката що се отнася до покриването на 400 милиона евро чрез увеличаване на акционерния капитал и запазването на частния характер на банката. Следващия вторник, на 11 юни, започва периодът на упражняване на правата и се смята, че банката ще успее да се сдобие с място в бъдещето на националния кредитен сектор. В сянката на добрите банки, Attica Bank върви по своя път, желаейки да остане изправена и да е приятната изненада. Сигурно е, че ако успее да събере изискваните капитали, които ще й позволят да се движи самостоятелно в бъдеще, от една страна ще е голям успех, а от друга това ще й даде правото да работи с по-голяма гъвкавост в следващите фази.

С какво разполага Attica Bank и защо оптимизмът се засилва с приближаването на 11 юни?

1. Силно обвързване на Осигурителната каса на работещите в строителния сектор: касата е взела окончателно решение да участва в рекапитализацията и да увеличи процента си, покривайки част от неоползотворените акции до сумата 205 милиона евро. 50% от изискваните капитали са осигурени от основния акционер и ръководството на банката вижда, че интересът на инвеститорите се увеличава непрекъснато.

2. Контакти с гръцки и чужди инвеститори: от няколко месеца ръководството на Attica Bank е в непрекъснат контакт с инвеститори. Не според логиката „да съберем колкото можем”, а на ниво информация, с цел привличането  на онези, които действително искат да се сдобият с място в една перспективна банка, както заявиха източници от банката.

Успоредно с това, бяха проведени важни срещи  с чужди фондове. Разпространяват се различни сценарии, според които банката е напреднал етап на обсъждане с някои фондове, но в момента нищо не може да се смята за сигурно. Положителни послания идват от мрежата, тъй като се увеличава интересът  всекидневно, а голяма група гръцки бизнесмени са се обвързали с участие в рекапитализацията.

3. Сигурност на участието: парите, които ще вложат заинтересуваните инвеститори в рекапитализацията на Attica Bank ще влязат в междинна сметка. Това означава, че ако рекапитализацията не успее акционерите ще получат парите си обратно. По този начин се ограничава несигурността и предпазливостта.

Това, което до момента не е изяснено е какво ще стане в случай, че банката не успее да събере 400 милиона евро, а например 350 милиона. При положение, че „лошите” банки трябва да покрият необходимите им средства по същия начин, всичко ще зависи от решението на тройката.

 Показателно за оптимизма на банката е, че още по време на обсъжданията единственото, което се дискутира е за пълно покриване на капиталите. До скоро Attica Bank  беше разглеждана като кандидат за различни сливания и поглъщания. Днес обаче тя гледа с голям оптимизъм към следващия ден.

Категории: рекапитализация Национална банка на Гърция Attica Bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus