Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция увеличава капитала си с 2,8 милиарда евро

08 Септември 2010 / 08:09:22  GRReporter
1677 прочитания

В момента гръцката банкова система прилича на шахматна дъска, на която се разиграват много възможности, вероятни са множество комбинации и всеки играч внимателно обмисля последствията от всяко свое движение. Името на Националната банка на Гърция, най-мощната финансова институция в страната се споменаваше още от началото на ликвидната криза като някои оприличаваха значението й с това ту на царя, ту на царицата на шахматната дъска. Със сигурност обаче може да се каже, че с решението си да увеличи капитала си с 2,8 милиарда евро институцията прилича на лъв, който се готви за скок, за да прибере полагащия му се пай от банковата система на Гърция.
    Националната банка на Гърция обяви, че ще продаде 20 на сто от дяловете си в турската Finansbank, откъдето ще си осигури пари в брой в размер на 1 милиард евро. При всички положения обаче групировката ще задържи за себе си поне 75 на сто от дяловете в турската банка. Към продажбата на дяла от 20 процента ще се пристъпи веднага, след като се получи разрешение от съответните надзорни органи, но не по-късно от края на 2010 година.
    Още 1,7 милиарда евро банката смята, че ще получи от международните пазари. Пет банки вече са гарантирали намерението си да увеличат дяловия си капитал в Националната банка на Гърция. Това са Credit Suisse, Morgan Stanley, Deutche Bank, Goldman Sacks и гръцката Пощенска каса. Ограничен брой акции ще бъдат търгувани и за нови акционери. Очаква се на международните пазари процедурата да приключи до края на октомври 2010. Така капитализацията на банката ще достигне 380 базисни пункта.
    Финансовите анализатори оценяват решението на банката като недвусмислен знак, че възнамерява да откупи от държавата привилигерованите акции и така да има абсолютна свобода за действие на банковата шахматна дъска.  Управителният съвет на институцията ще заседава в петък, на 10 септември, за да уточни подробностите по действията в следващите седмици.
    Като “изключително положително развитие, което ще възстанови доверието в гръцката банкова система и в гръцката икономика като цяло” оцени новината министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. Той подчерта, че првителството винаги е подкрепяло инициативите на гръцките банкери, които водят до утвърждаването на позицията им на международните пазари, така че да са в състояние да подкрепят гръцката икономика.

Категории: Национална банка на Гърция увеличаване на капиталИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus