Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната електрическа компания е най-печелившото гръцко предприятие

02 Ноември 2013 / 12:11:30  GRReporter
964 прочитания

Компанията за бизнес информация и консултантски услуги ICAP представи 500-те най-печеливши гръцки предприятия, както и 200-те най-печеливши групи компании, въз основа на публикуваните им баланси за финансовата 2012.

«Гръцката икономика се намира за поредна година в условия на рецесия, факт, който със сигурност влияе върху функционирането и резултатите на всички компании в страната. Дълбоката и продължителна икономическа криза от последните години засегна цялата икономическа дейност в Гърция, като печалбите на частния сектор получиха тежки удари във всички бизнес отрасли», отбелязва компанията в своя доклад.

Отбелязва се обаче, че тази година са налице обнадеждаващи признаци, че ситуацията започва да се променя главно що се отнася до фискалните параметри. «По отношение на реалната икономика обаче, трудностите са налице и са сериозни», допълва докладът.

10 милиарда евро е общата оперативна печалба (EBITDA)

Критерият, въз основа на който е изготвена класацията на компаниите (и на групите компании съответно) е оперативната печалба (EBITDA – Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), т.е. приходите на компанията преди данъци, такси, лихви и амортизация.

Въз онснова на данните, обработени от ICAP, 500-те най-печеливши гръцки компании са отчели обща печалба преди данъци от порядъка на 2,4 милиарда евро през 2012 (+26% от съответните за предходната година), а общият нетен резултат за всички компании като цяло за трета поредна година е отрицателен със загуби от порядъка на 13,1 милиарда евро.

Въпросните 500 компании през 2012 са отчели оперативна печалба (EBITDA) в размер на 10 милиарда евро, на същото нито с 500-те най-печеливши за 2011. Тази печалба обаче е многократно по-голяма от оперативната печалба на всички компании като цяло, която достига в крайна сметка 2,09 милиарда евро.

Също така със своя оборот тези компании покриват 54,1% от общия оборот на всички компании с предоставени баланси.

По отношение състава на групата от 500 най-печеливши компании (на базата на оперативната им печалба за 2012), се отбелязва, че 132 предприятия от миналогодишната класация не са включени в тазгодишната и са заместени от други компании.

От компаниите, напуснали класацията през последната година, 23 предприятия отчитат отрицателна оперативна печалба (EBITDA) през 2012, а останалите или са отчели печалби под необходимия минимум, или не са публикували баланс, или пък не са развивали дейност през последната година (9 от тях).

Следва да се отбележи, че от 500-те най-печеливши гръцки предприятия за 2012, едва 67 компании са листвани на Атинската фондова борса.

По отношение дяловете на участие на отделните сектори в общия оборот на 500-те компании в класацията за 2012, промишленият сектор е на първо място с дял от 34,8%. Втори е секторът на услугите с дял от 29,3%, измествайки на трето място търговията (с дял от 26,5%).

Най-печеливша е Националната електрическа компания - «Top 20»

Интересен е върхът на класацията за 2012. Забелязва се, че сред първите 20 най-печеливши компании (въз основа на EBITDA) мнозинството остава стабилно, като 16 от 20-те компании са били на върха на класацията и през 2012 и през 2011, като някои само са сменили мястото си.

По отношение на участието на отделните сектори в състава на първата 20-ица, през 2012 са участвали 12 компании от сектора на услугите, две от промишления сектор, три търговски комапнии и по една компания от останалите браншове.

Най-печеливша за 2012 е Националната електрическа компания, която се върна на върха постигайки впечатляващо подобрение на оперативната си печалба EBITDA (+52,2%), и измести по този начин на второто място Държавната лотария ОПАП, която отчете спад в печалбата си с 8,5%.

Нови компании в TOP 20 са една компания от сектора на услугите (WIND Hellas Telecommunications АД), една търговска компания (Genesis Pharma АД), една осигурителна (Ethniki Insurance) и една от туристическия бранш (OLYMPIC АД).

 

 

Категории: ICAP класация печеливши компании оперативна печалба EBITDA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus