Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Над 200 хиляди избраха Венизелос за лидер на ПАСОК

18 Март 2012 / 19:03:34  GRReporter
799 прочитания

Евангелос Венизелос е новият лидер на ПАСОК след днешното гласуване, което премина при по-голяма от очакваната избирателна активност. 788 избирателни центрове с над 1000 секции бяха отворени в цялата страна, за да посрещнат около 50 хиляди избиратели. Те обаче се оказаха много повече и според пресцентъра на Евангелос Венизелос са достигнали 200 хиляди. Това наложи избирателният ден да бъде удължен на два пъти и приключи малко след 19,00 часа. От тях около 85 на сто са гласували за кандидатурата на все още настоящия финансов министър, а около 15 на сто от бюлетините са били невалидни. Очаква се утре Евангелос Венизелос да подаде оставка като финансов министър.
    Партийното ядро упражни правото си на глас и така даде ясен знак, че социалистите са готови за възраждане. По него се увлякоха и обикновените гласоодаватели, клонящи към център ляво, както и депутати и ръководни кадри на партията, които гласуваха против официалната й линия. В много избирателни пунктове обаче се разпространяваха диплянки на неизвестната досега “Група за възстановяване на ПАСОК”, които призоваваха да се пускат невалидни бюлетини, за да се “озове Венизелос в рухналите офиси на партията”.
    За Евангелос Венизелос гласуваха и напусналите партийните редици Васо Папандреу, Милена Апостолаки, Марилиза Ксеноянакопулу, Христос Верелис. В изборите за лидер на ПАСОК участваха и гърците в чужбина, където също активността бе по-голяма от очакваната. В Австралия са подали гласа си много над регистрираните членове на партията.
    В избирателния ден не липсваха и инцеденти. В северното атинско предградие Врилисия 30-тина души хвърляха бурканчета кисело мляко и крещяха срещу хората, които чакаха на опашка, за да гласуват. В остров Крит земеделци блокираха избирателни пунктове в знак на започващата утре стачка на докерите. В област Ахая в полуостров Пелопонес един избирателен център остана затворен, размирици имаше не задълго и в Лутраки.

  

Категории: Евангелос Венизелос ПАСОК избори президент избирателна активност Георгиос Папандреу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus