Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 50% от дървата за горене в Гърция са внос от България

08 Октомври 2012 / 19:10:08  Виктория Миндова
2164 прочитания

България е най-големият вносител на дърва за огрев стана ясно от Главна дирекция “Търговия” към министерството на икономиката. От министерството отбелязват, че има бум на потреблението на дърва за огрев в Гърция след задълбочаването на кризата и драстичното повишение на акцизите  на горивата.

Над половината от дървата за отопление са внос и то главно от България, заяви пред GRReporter ръководителят на дирекцията Стефанос Коминос. Според него в последните две години вносът е скочил с около 20% и тенденцията е той да се повишава. България предлага добро качество на суровината и на много по-конкурентна цена, отбелязват в Атина. На същото мнение е и председателят на Съюза на потребителите Михалис Цифакис. Той поясни за нашите читатели, че средно цената на тон български дърва за горене се движи около 140 евро, а на гръцките е между 180-240 евро. Стефанос Коминос от своя страна съобщи пред журналисти в понеделник, че от тази зима търговците няма да мерят дървесината на кило, а на кубичен метър, както е в България.

“От юни 2012 досега търсенето на дърва за горене се повиши драстично. В сравнение с данните от миналата година консумацията ще се удвои”, казва за GRReporter Цифакис. Според него този сезон между 60%-70% от гръцките домакинства в страната ще ползват за отопление печки или камини. Основната причина е, че правителството изравнява акциза върху нафтата за отопление с тази за транспорт и тази година нафтата ще стигне до 1500-1600 евро за тон. Една къща от сто и двадесет квадрата има нужда средно по два тона нафта за отопление през зимата в Гърция. В зависимост от района и климатичните условия тези параметри се изменят. През 2011 средната цена на тон нафта бе около 800-900 евро.

В Гърция няма централна отоплителна система и домакинствата разчитат на локално отопление. Въпреки, че има широка газова мрежа, все още в градските райони най-разпространено е локалното отопление с нафта. Според специалистите в последната година много домакинства, които имат възможност са се снабдили с печки или са изградили различен тип камини. В резултат на това търсенето на дърва за отопление е скочило, което от своя страна е довело и до спекулативно повишение на цените. “Миналата година цената на тон местни дърва за отопление не надскочи 200 евро. Тази година виждаме, че горната граница на цената достига 240 евро. Не знаем какво може да се случи, когато дойдат най-студените месеци”, казва Цифакис.

Коректните фирми от своя страна дават детайлна информация кой е най-добрият сорт дървесина за огрев в зависимост от сезона на закупуване. Дъб, бук, бор, ела, габър са между предпочитаните за отопление и с най-високо топлоотдаване. Например букът е добре да не се поръчва през зимата, тъй като расте много нависоко, където обикновено има сняг и е не може да се реже лесно.

Съюза на потребителите настояват, че гражданите трябва да направят много добро проучване на пазара, преди да закупят запаси за зимата. “Важно е да се отбелязва от къде идва стоката, каква е цената й и какъв е вида на дърветата. Различната дървесина има и различно топлоотдаване”, казва председателят. “По-активните потребители вече са дали поръчки и са се снабдили. Някои поръчват направо по интернет от български складове”. Цифакис заяви, че повишеното търсене на дърва за отопление е надскочило всички очаквания на пазара. Той подчерта, че фирмите, които поддържат най-високи цени рискуват да загубят доверието на потребителите много бързо, защото предлагането се увеличава в резултат, на което скача и конкуренцията. “Потребителите не прощават. Могат да бъдат излъгани само веднъж”, заключи Михалис Цифакис . Затова е важно търговците да не забравят, че ако искат да се задържат на пазара, трябва да съобразят нивото на цените с покупателната способност на гражданите, така че да имат печалба, но и да не спекулират на гърба на потребителите, съветват от съюза.

Категории: ИкономикаПазари дъва за отопление Гърция България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus