Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 6-процентен срив на атинската борса

27 Ноември 2009 / 15:11:42  GRReporter
1823 прочитания

Най – големият срив за 2009 година отбеляза тази седмица Атинската стокова борса след като затвори със 6,21% спад в четвъртък. Spread показателят премина рекордните 200 пункта, а кредитният риск на Гърция бе определен на 222 пункта или е по – висок дори от този на Колумбия и Панама. “Негативната настройка на пазара, нестабилността на Европа и страхът от постоянното нарастване на Spread показателя на гръцките държавни облигации ще доведе до намаляване на печалбата на търговските банки и ще се отрази отрицателно на банковия пазар”, заяви пред Reuters финансовият анализатор Манос Хаджидакис.

Друга причина, която повлия върху отбелязания спад на пазара бе и обявеното от страна на Dubai World, най – големият инвестиционен фонд в емиратството, замразяване на погасяването на дълговете към международните кредитори шест за месеца. Компанията се обърна към правителството на емиратството да поиска половингодишно отлагане на изплащане на кредитните си задължения поради спад в цените на недвижимите имоти и отбелязани загуби около 60 милиарда евро. На гръцкия пазар Dubai Investment Group е собственик на 20% от Marfin Investment Group (MIG) и 17% от Marfin Popular Bank. Акциите и на двете дружества отбелязаха голям спад в четвъртък с около 3 пункта след обявяването на шестмесечното замразяване на кредитното погасяване на задълженията на дубайския финансов гигант.

В официално обръщение към медиите представители на MIG, заявиха: “Нямаме никакви общи инвестиции и не си сътрудничим на дружествено ниво нито с държавата Дубай, нито с компании от емиратството. Като следствие от това, каквото и развитие да съществува в Дубай, не може да даде пряко отражение в резултатите и развитието на Marfin Investment Group.”

 

Категории: атинска борса срив кредитен рискКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus