Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 900 000 имигранти живеят в Гърция

17 Декември 2009 / 12:12:03  GRReporter
1475 прочитания

Увеличават се имигрантите в Гърция и в ЕС, според изследване на Евростат. Повече от 900 000 са чужденците, които живеят и работят в страната. Около една шеста от тях или 158 000 души са граждани на страни от ЕС, а останалите 748 000 идват от страни извън Европа, като най-голям процент са албанците – около 577 000 души. Почти всеки шести от десетима албанци, които са емигрирали в чужбина, живее и работи в Гърция. Те са и най-многобройната група от всички чужденци в страната с 63,7% от общия брой. След тях се нареждат украинците, грузинците, пакистанците и египтяните.

Гърция продължава да бъде в челната десетка на държавите, които изпращат работната си сила в чужбина. Според резултатите от данните 431 000 гърци живеят в други страни от ЕС като по-голямата част от тях са в Германия (74%). Освен това увеличението на имигрантите в Гърция се дължи като цяло на увеличението на емигрантите, които пристигат от страни извън ЕС.

Според данните на Евростат броят на населението в Гърция е около 11 214 000, от което 8,1% са чужденци. Това означава, че положителният прираст се запазва, което се дължи единствено на идващите имигранти, а не защото ражданията в страната са се увеличили в сравнение със смъртните случаи.

Що се отнася до останалите страни от Европейския съюз, процентът на чужденците, които живеят в Румъния е най-нисък - 0.1% и най-висок е в Люксембург. Румъния е и страната, която изпраща най-висок процент от работната си сила извън границите си.

В абсолютни номера държавите, в които живеят най-много имигранти са Германия (7,3 млн.), Испания (5,3 млн.), Великобритания (4 млн.) и Италия (3,4 млн.), където живят общо 75% от всички чужденци в страните от ЕС. Най-малко чужденци избират да се установят в Румъния, Полша, България и Словакия, където техният брой е под 1%.

37% от чуждите граждани, които живеят в ЕС произхождат от страни членки на съюза. Най-многобройните национаности да румънците (около 1,7 млн.), италианците (1,3 млн.) и поляците (1,2 млн.). От страните извън ЕС най-много имигранти идват от Турция (2,4 млн.), Мароко (1,7 млн.) и Албания (1 млн).

Като цяло в ЕС ритъмът на имиграция е три пъти по-голям от естествения прираст, което доказва, че до голяма степен Старият континент дължи динамиката си на имигрантите. Между 2001 и 2007 година 4,8 млн. чужденци получиха гражданство в страните членки на ЕС – хора, които живеят от дълги години някъде или деца родени в тези държави.

Например, в началото на 2008 г. чужденците в Германия се вижда, че са много по-малко отколкото са били през 2001, но това се дължи и на политиката на страната да узакони имигрантите. За периода от 2001 до 2007 г. броят на емигрантите се е увеличил най-много в Ирландия (от 3,9% на 12,6%), в Испания (от 2,9% на 11,6%) и в Кипър (от 8,8% на 15,9%) - държави, в които по-голямата част от чужденците произхождат от страни в ЕС.

Категории: Общество имигранти естествен прираст
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus