Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 91 000 са пенсионерите - фантоми в Гърция

11 Октомври 2012 / 14:10:58  GRReporter
1576 прочитания

Резултатите от преброяването, което завърши преди няколко дни показаха, че 57 164 души са получавали неправомерно основни пенсии от Националната осигурителна каса. Още 33 960 са получавали помощни пенсии от същия фонд.
Във взаимоспомагателната каса на служителите в отдавна погълнатите от други финансови учреждения Йонийска и Народна банка фантомите са 222, а във фонда на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ - 4 753.
Загубите за гръцката осигурителна система са огромни като се има предвид, че 50 000 незаконно получавани пенсии струват на Националната осигурителна каса 500 милиона евро на година.
От управлението на фонда съобщиха, че изплащането на незаконните пенсии е преустановено и започва разследване за откриването на техните получатели. Всички, които доказано са получавали пенсиите на покойни вече пенсионери ще трябва да върнат сумите и ще бъдат съдени за действията си.
Тазгодишното преброяване бе второто поред. Миналата година проверката установи 7 000 пенсионери - фантоми. В половината от случаите пенсиите са били получавани незаконно от роднини на починалите пенсионери, а останалите 3 500 случаи се разследват.
Все още не е изчислено колко са стрували на държавната хазна тези измами. Засега в съда се разглеждат само 250 случаи. Според източници извършителите на конкретните измами ще трябва да върнат на осигурителната каса над 7 милиона евро.
В мнозинството от случаите те са роднини на осигурени лица, които са “забравили” да заявят смъртта на пенсионерите и са продължили да получават пенсиите месец след месец. Повечето от дължимите суми са в размер на 80 - 100 000 евро.
Проверките са съсредоточени в случаите с пенсионери на над 90-годишна възраст, които не са се явили на преброяването. Според източници между тях има и такива, които са получавали пенсии в продължение на 50 години, без да е ясно дали са ги получавали лично или чрез упълномощен роднина.
Паралелно с тях бяха разкрити и други измами:

- Отпускане на пенсии по инвалидност на абсолютно здрави хора. Характерен е примерът на един пенсионер, който получавал в продължение на години такава пенсия, докато в същото време работел като служител в банка. Случаят вече се разглежда от съдебните власти.
- Отпускане на пенсии въз основа на мнимо осигуряване. Пример за това са фиктивните осигурявания, които са осъществили земеделски сдружения в област Ксанти с цел да осигурят пенсии на лица без право на пенсия. Изплащането на конкретните пенсии е преустановено и по случая са заведени 54 съдебни дела.
- Отпускане на помощна пенсия на лица, които живеят в чужбина и нямат право на конкретната надбавка. До момента са били разкрити 58 такива измами и изплащането на сумите е преустановено.

Общо е прекъснато изплащането на 14 000 пенсии от всички осигурителни каси. До момента бяха разкрити 4 708 случаи, в които пенсионерите са вече покойници и пенсиите им се получават от техните близки. Още 5 140 случаи се разследват за разкриването на подобни измами. Освен тазгодишните, още 4 361 пенсионери не са се явили на преброяването. Повечето от тези пенсии са били отпуснати от Земеделската осигурителна каса ОГА, където също тече повторна проверка. Досега откритите измами са следните:
- Открити са 1 014 случаи на пенсионери, които не са се явили на преброяването миналата година. Изплащането на пенсиите е спряно от месец май.

- Спряно е изплащането на 3 140 неосигурени албански граждани от гръцки произход, които не отговарят на условията за получаване на пенсии. Още 1 200 души не са се явили, за да представят поисканите им документи. И в този случай изплащането на пенсиите е било прекъснато.

- Подобен е случаят с 2 000 възрастни гърци, които са родени в бившите съветски републики (Русия, Грузия, Украйна и други), Турция и Египет. От 1-ви септември техните пенсии бяха спрени, понеже не са представили необходимите документи. Следва да бъдат разгледани документите, които са подали 17 000 пенсионери от тази категория.
През ноември се очаква да започне второто преброяване на работещите на свободна практика пенсионери. До момента е прекъснато изплащането на пенсии в 137 случаи. За други 65 е започнато съдебно разследване.
По-високата резултатност на проверката тази година се дължи на по-строгите критерии, които бяха поставени за разлика от миналата година. Един от тях бе представените от близките на пенсионерите пълномощни (за случаите, когато те получават пенсиите за сметка на пенсионерите) да носят по-скорошни дати.
С цел да намали до минимум подобни измами министерството на заетостта въвежда задължението за нотариална заверка на всеки документ, който внася промяна в семейното положение на гражданите от началото на 2013. Това ще е възможно с въвеждането на електронна връзка между нотариалните бюра и регистрите на осигурителните каси. Веднага след това от министерството ще започнат проверки на получателите на вдовишки пенсии, както и на неомъжените дъщери, които получават пенсиите на починалите си бащи.

Категории: ОбществоИкономика пенсионери-фантоми осигурителни каси измами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus