Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над пет милиарда евро от облагане на недвижимата собственост

05 Юли 2013 / 10:07:20  GRReporter
816 прочитания

Неспособността на гръцкото правителство да се пребори с укриването на данъци направи приходите от облагане на недвижимата собственост основен източник на средства в държавната хазна. Последните данни сочат, че данък сгради и други подобни такси трябва да донесат 5,4 милиарда евро в бюджета.

Сега в Гърция собствениците на апартамент плащат четири различни данъка, които са свързани с недвижимата собственост. От следващата година правителството се ангажира да ги обедини в една обща такса, но държавните специалистите се притесняват, че общата сума ще стане толкова голяма, че никой няма да може да я плати.

Планът за 2014 сочи, че собствениците на недвижими имоти трябва да платят на държавата още 3,2 милиарда евро през 2014. 1,7 милиарда евро ще дойдат от сградите и парцелите в регулация, 500 милиона евро от юридически лица-собственици на сгради и още 800 милиона евро от собствеността извън регулация, предава Нафтемборики.

Междувременно проучвания сочат, че повече от половината собственици на недвижими имоти нямат възможност да покриват задълженията си към данъчното, защото след съкращенията приходите в домакинството не могат да покрият основни разходи. Единствен изход за Гърция е да преработи данъчното си законодателство. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие цената на прехвърляне при имотна сделка са най-високи между членките на организацията.

Банката на Гърция оценява, че възстановяването на пазара на недвижимата собственост ще стимулира икономическото оздравяване на страната. Затова трябва да се създаде нова данъчна рамка, която да намали разходите по прехвърляне на имоти и да се разшири данъчната база. Повече данъкоплатци да плащат по-ниски данъци, за да не се загубят приходи в хазната, но и да не се претоварват обикновените граждани с прекомерна данъчна тежест. Централната банка предлага да се въведе скала, по която да се налага единният данък върху недвижимите имоти и тя да не се променя в следващите пет до десет години.

Първа стъпка за създаване на по-справедлива данъчна система е въвеждането на личен регистър на активите и приходите на всеки данъкоплатец. С него правителството премахва действащата от 2009 насам система за облагане на предполагаемия доход и дава ясно разграничение на облагането на различните приходи – доход от наемен труд, от собствен бизнес, от дялови участия и други.

От министерството на финансите казва, че новият вариант на данъчния кодекс няма да оставя отворени вратички за интерпретации или възможност за избягване на плащанията. За първи път ясно определя освободените от данък общ доход и премахва досега установените данъчни облекчения. Данъчно облагане на физическите лица се определя от категорията на дохода. Въвежда се понятието данъчна година според европейските стандарти – нещо, което досега не важеше. Въвеждат се единни правила инвентаризация, които покриват данъчните и счетоводни изисквания. Основават се прости и ефективни правила за изчисляване на амортизацията на дълготрайните активи. Опростяват се правилата за вътрешнофирмени сделки.

Категории: ИкономикаПазари данъци криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus