Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Надзорниците решиха да закрият Commercial Value

26 Февруари 2010 / 08:02:13  GRReporter
1840 прочитания

Да се закрие частната застрахователна компания Commersial Value реши Надзорният съвет за частното застраховане, но тъй като членовете му са подали оставка и изпълняват задълженията си до назначаването на новите членове, решението им трябва да бъде потвърдено от заместник-министъра на финансите Филипос Сахинидис. Ако той потвърди решението на надзорниците, в застрахователната компания, чието име вече месеци се цитира от медиите за следващата жертва на частния осигурителен пазар в Гърция, ще влязат ликвидатори. В Commercial Value са застраховани над 400 000 шофьори, а още 50 000 души имат там застраховка живот. Ако се стигне го ликвидация, досиетата на шофьорите ще бъдат прехвърлени във взаимоспомагателна каса, а ликвидаторите ще трябва да решат съдбата на застраховките живот. Компанията притежава и 35 на сто от акциите на Aspis Bank.
    Както пред Надзозрния орган за частното осигуряване, така и пред Банката на Гърция бяха представени оферти от две фирми за закупуването на проблемната застрахователна компания - от руската Borodino и от английската AnaCap Fund. Засега не са известни мотивите на надзорниците, с които са отхвърлили тези две оферти в размер на 150 милиона евро. Загубите на Commercial Value само за 2009 година надхвърлят 50 милиона евро.
    Междувременно друга частна застрахователна компания Ευρωπαϊκή Πίστη отчете ръст, макар и минимален в оборота и печалбите си. Миналата година компанията претърпя сериозни сътресения заради банка Пиреос, с която имаше договор за застрахователно обслужване, но банката се пренасочи към други застрахователи. Оборотът на  Ευρωπαϊκή Πίστη в застраховките живот е нарастнал със 106,4 на сто, в общите застраховки с 2,5 на сто, а в автомобилните застраховки и 19,8 на сто.
    Експертите предричат тежка година за частното застраховане в Гърция не само поради икономическата криза в страната, но и поради сътресенията в бранша, където вече 6 компании прекратиха дейността си, а още една ING реши да напусне гръцкия пазар. Според специалистите след като частните застрахователи приложат новите правила за финансова стабилизация, много малки фирми ще бъдат принудени да се оттеглят от пазара.

Категории: Commersial Value закриване частно застрахованеИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus