Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наемни убийци и нелегални търговци на горива между заловените тази седмица

28 Юни 2013 / 20:06:25  GRReporter
1814 прочитания

Гръцката полиция разкри участието на седем души в опита за убийство на 43-годишен бизнесмен от квартал Вулиагменис на столицата. Подробностите около аферата съобщи пресофисът на министерството за защита на гражданите, без да дава имената на задържаните.

На 15 юни тази година, жертвата приема в дома си доставка от служител в цветарски магазин. Доставката е била елегантна саксия с цветя, придружена с пакет опакован като подарък и книжен плик, на който пише името на потърпевшия и домашния му адрес. Когато мъжът отваря подаръка, изпратен от неизвестно лице, пакетът избухва и ранява човека в коремната област, таза и крайниците.

Разследването на полицията сочи, че в пакета е била заложена ръчна граната, която е била поставена по такъв начин, че да детонира в момента на отварянето на капака.

В историята участват бизнесмен на 49 години, за който се смята, че е поръчал убийството. Друг мъж на 41 години, който е рецидивист от затвора в Коридалос и добре познат на полицията, пожарникар на 44 години, който е сътрудничел в намирането на наемен убиец, 42-годишен обвиняем и трима души с поддържаща роля (двама мъже на по 27 и 46 години и една жена на 27 години).

Всичко започва през месец май 2012, когато 49-годишният бизнесмен започва да търси да наеме човек, който да извърши убийството с пистолет. Той предлага за „работата” 50 хиляди евро. Пожарникарят, който работи като посредник свързва бизнесмена с 46-годишния мъж – първият кандидат за работата. Той настоява да получи 25 хиляди евро предварително, а останалата част да му се изплати след като приключи със задачата. След като не получава парите на време, той се отказва от сделката.

„Договорът за смърт” поемат група от четирима души, в която водеща роля играе 42-годишнен обвиняем, чиито план се прилага.  Неговият план е подпомогнат от момче и момиче на по 27 години. На 15 юни сутринта тримата посещават известен цветарски магазин в крайбрежния квартал Вула. Оттам момичето купува саксия с цветя и настоява да се занесе като подарък на адреса на жертвата, заедно с опакованата в празнична кутия ръчна граната. Малко по-късно през деня, същата жена се обажда в магазина за цветя, за да се увери, че поръчката й е изпълнена.

Същата вечер тримата съучастници заминават за Коринт, където прекарват няколко дни, за да останат далеч от полезрението на властите. Разследването на полицаите ги отвежда до седемте лица, забъркани в аферата, на които им е повдигнато обвинение и сега дават показания пред прокуратурата.

Другата новина, която гръцката полиция разпространи е свързана с борбата с нелегалната търговия с горива. Заловени са шест гърци и двама чужденци, които са участвали в нелегалния транспорт и търговията на нафта, предвидена за морския транспорт.

Нафтата за търговския и гражданския флот в Гърция не се облага с акциз и е един от най-търсените продукти на черния пазар. За да бъде разпознавана от нафтата за сухоземен транспорт и отопление, която се налага с тежък акциз, горивото за флота бива индустриално оцветявано. Това се прави с цел да се различи при проверка.

За да извършва пренос на контрабандната стока, заловените използвали хладилен камион, който във вътрешността си бил пригоден за пренос на течни горива. Престъпната групировка е имала три незаконни склада, в които премахвала оцветителя на нафтата, фалшифицирала документи за произход и продавала нафтата с огромна надценка. От складовете, вече преработената нафта се превозвала до клиентите с обикновени цистерни.

При разбиването на групировката, полицията открила 66 подземни и наземни структури за съхранение на гориво, един камион-девет тона за контрабанда на нафта, оборудване за изтегляне на гориво от морски плавателни съдове, 10 цистерни, над 40 тона нафта, химикали за обезцветяване на горивото, както и няколко леки коли и други предмети, които служели в незаконната дейност.

Категории: Криминална хроника убийство контрабанда Гърция горива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus