Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наградиха седем новатори в областта животновъдството

10 Февруари 2013 / 17:02:03  GRReporter
1687 прочитания

Седем представители на новаторски фирми от сектора на месопроизводството и месопреработката бяха наградени в петък от министъра на земеделското развитие и храните Атанасиос Цафтарис. Награждаването беше след откриването на павилиона на министерството  на Международния панаир по животновъдство и птицевъдство «ZOOTECHNIA 2013», който се провежда в Солун.

Седемте наградени са:

-Димитрис Диму, който отглежда някои от последните 200 крави от породата Гръцка степна порода (тип „Катерини”) и гръцка черна свиня

 -„Ферма Куциофти” за обогатяването на телешкото месо с омега-3 мастни киселини

 - фирма „Неогал” за приятелските към околната среда и съвременни методи на производство

 -фирма „BIOGRECO” за отглеждането на биологично чисти пилета

 -фирма „Курелас”  за следването на уникална цялостна самозадоволяваща се с продукти система на производство

 -група „Ниреас Ихтиокалиергиес” за новаторство и изследвания при отглеждането на средиземноморски риби

 -„Ферма Хитас”, която чрез свински субпродукти поддържа инсталация за биогаз

  

Отглеждане на рядка гръцка порода крави в Каламбака

 Стопанството на Димитрис Диму е на изток от Каламбака, Там той отглежда някои от последните крави от рядката гръцка степна порода (тип „Катерини”). Останали са 200 животни в страната днес от 200 000 през 60те години. Господин Диму отглежда и свине-майки от породата гръцка черна свиня, както и кози и овце от автохтонни породи. Стопанството има решаваща роля за спасяването на породата „Катерини” на гръцката черна свиня. Затова в миналото е награждавано от международната организация slow food за приноса му в запазването на селскостопанското биоразнообразие на планетата. Диму произвежда и малки количества биологично чисто месо.

 Телешко с омега-3 мастни киселини

 През последните две години във „Ферма Куциофти” се осъществява новаторска изследователска програма от изследователската комисия на Университета „Аристотел” в Солун със заглавие „Опитно приложение на технологията за производство на омега-3 говеждо месо, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, витамин Е и естествени антиоксиданти след добавянето на специални добавки във фуражите”. Резултатите показаха, че може да стане обогатяване на телешкото месо с омега-3 мастни киселини, задоволявайки по този начин съвременните изисквания за производство на храни с висока биологична и хранителна стойност. Новаторският продукт на изследването е награден с диплома за откривателство от Организацията за промишлена собственост, а фирмата „Куциофти” има договор с Изследователската комисия на университета „Аристотел” за търговско оползотворяване на резултатите от изследването. Днес фермата произвежда и разполага с този новаторски продукт с името „Арома”.

 Вода за напояване от млечни продукти

 През последните 2 години млекопреработвателната компания от Драма „Неогал” осъществи инвестиции в размер на 5 000 000 евро за построяването на фотоволтаичен парк от 500 KW,  осъвременяване на системата за автоматизиране, контрол и записване на данни в процеса на производство и в поставянето на нова апаратура в мандрата. Установена е и специална система за преработката на млечни продукти, която ги сгъстява с 20%, изхвърляйки водата и тя през лятото ще се използва за напояване.

 Еко ориентирано производство на пилета

 Фирмата  BIOGRECO произвежда днес 70% от гръцките биологично чисти пилета. Съчетава научните познания със стопанския опит. Разполага със съвременна кланица, собствена разпространителска мрежа и автоматизирана фабрика за биологични храни за животни.  Фирмата уважава околната среда, не произвежда отпадъци, а всички остатъци отиват за преработка.

 Фуражи, освободени от модификатори

 През 1996 фирма „Курелас” започва първа производството на биологични продукти в Гърция, въпреки липсата на съответното законодателство. Днес е водеща на пазара на биологични и традиционни продукти, които изнася в целия свят. Следва цялостна самозадоволяваща се система на производство. Разполага със завод , който функционира като консултантски център по изхранване за животновъдите. Фуражите й са сертифицирани като «GMO free», тоест продуктите й не съдържат генетично променени съставки.

 Новатори в производството на средиземноморски риби

 Групата „Ниреас ихтиокалиергиес” е най-голямата фирма в сектора на производството на средиземноморска риба в света и първа по износ на хранителни продукти в Гърция. Има производство в три страни (Гърция, Турция, Испания), изнася продуктите си в 40  страни и за нея работят 1200 души. Продажбите  надвишават 200 милиона евро, а износът- 150 милиона евро. Ниреас  е водеща фирма при  проучванията за отглеждане на средиземноморски риби. От 1990 работи програма за генетично подобряване на лаврака и на ципурата, инвестира системно в проучване за новите протоколи на отглеждане.

 Инсталация за биогаз от свински субпродукти

 Фермата „Хитас” е фамилно предприятие, което произвежда свинско месо от 1969. Намира се на площ от 4000 декара в Ромия, в района на  Филипиада и включва ферма за 2000 свине майки, промишлена кланица с капацитет 120 свине на час, тоест 50 000 годишно, както и преработка на субпродуктите от кланицата. Построили са и инсталация за биогаз с мощност 980 kw, която работи с остатъците от кланицата.

 

 

Категории: животновъдство новаторство биологично производство редки породи награди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus