Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалиха с 10% ДДС в ресторантите

26 Юли 2013 / 20:07:50  Виктория Миндова
1788 прочитания

Първото реално намаление на данъците в Гърция от началото на кризата стана реалност. Правителството въвежда временно намаление на данък добавена стойност в заведенията за обществено хранене и от 23%, той става 13%. Мярката влиза в сила от първи август и ще важи до края на година. Основно условие тя да стане постоянна е да не навреди на приходите в държавната хазна.

Освен за ресторантите, кафенетата и другите заведения за обществено хранене, намаленото ДДС важи и за туристическите услуги. Целта е да се намалят както разходите на търговците от тези сектори, така и цените в тях. Освен това, по-ниските цени трябва да увеличат и потреблението. Успоредно правителството планира да затегне контрола върху укриването на приходи и да се принудят предприемачите да издават касови бележки на клиентите.

“Когато ДДС беше повишено от 11% на 23% укриването на приходите в ресторантьорството и свързаните с него сектори се увеличи драстично”, заяви министърът на финансите Янис Стурнарас. Сега правителството прави реверанс към предприемачите, но иска в замяна търговците да започнат да издават касови бележки за всички поръчки. “Ако видим, че приходите от ДДС до декември намаляват, ще възстановим високата ставка от 23%” беше категоричен Струнарас.

Гръцкото правителство реши да намали данъка по модела на Франция от преди три години, каза заместник-министърът на икономиката и развитието Танасис Скордас. Мярката във Франция не само е дала глътка въздух на общественото хранене, като е увеличила оборота на заведенията, но е довела до повишение на приходите в държавната хазна.

Гръцкият модел

Намалението в средиземноморската страна няма да се въведе повсеместно. Търговците, които искат да се облагат с 13% ДДС трябва да отговарят на някои критерии. В сектора на общественото хранене мярката ще важи за храните и безалкохолните напитки. Алкохолните питиета ще продължат да се облагат с 23%.

Търговците трябва да заявят намаляването на ДДС в местните търговски камари и да гарантират, че 75% от предлаганите в менюто стоки са намалени с поне 5%, за да може да се възползват от по-ниския данък.

Всички, които се включат в инициативата ще получат специално означение, което ще се постави на видно за клиентите място. Така потребителите ще знаят, че това заведение работи с по-ниско ДДС и има по-ниски цени от останалите конкуренти. Означението ще се дава от търговските камари, които също така ще са отговорни за контрола на върху цените. Търговците нямат право да се ползват от по-ниското ДДС, ако не са намалили цените на описаните стоки с поне пет на сто.

Специалното удостоверение за намалението ще се изписва както на гръцки, така и на английски, за да може туристите да се ориентират по-лесно в кои заведения има по-ниски цени, поради намаленото ДДС.

“Засега 50% от търговците в сектора са съгласни да намалят цените, след като данъкът ще бъде по-нисък”, заяви председателят на Съюза на ресторантьорите в Гърция Георгиос Каватас. “Смятам, че след като означенията влязат по витрините на първите заведения, останалите търговци ще искат също да приложат мярката”, поясни той.

Съмнения за успеха на инициативата

Въпреки че всяко намаление на данъците се приема радушно от широката общественост, проучването на GRReporter показа, че търговци и потребители не са убедени в успеха на мярката.

“Намирам, че идеята на правителството е много добра и ДДС трябва да бъде намалено. Въпросът е това намаление да дойде със засилени проверки по заведенията. Иначе търговци, които досега са укривали приходи, не само ще продължат да го правят, но ще имат и по-голяма недекларирана печалба, защото оборотът може наистина да се увеличи”, казва 37-годишната Христина, която работи като одитор.

Димитрис на 23 години, който следва последна година в Политехниката в Атина смята, че крайният потребител няма да се облагодетелства от спада на ДДС. “Намалението се обсъжда от началото на година. Много от търговците може да се повишили минимално цените от зимата насам. Това означава, че ако сега смъкнат цените с 5% или 10%, те ще дойдат на същите нива от началото на годината и реално снижаване на цените няма да има. Пак ще плащаме същата сума, а търговците ще имат по-висока печалба, защото ще плащат по-ниско ДДС”.

От страната на заетите в сектора също има съмнение, че плановете на правителството за повишение на бюджетните приходи от намаляването на ДДС ще се осъществят.

“Ако един търговец е свикнал да не издава касови бележки, намалението на ДДС няма да промени навиците му”, заяви барман на централно атинско заведение, който пожела да остане анонимен. Той каза, че ръководството на заведението, в което работи все още обмисля дали да се включи в инициативата или да продължи да плаща по-високата стойност на данъка. Заведението работи като кафене през деня и като коктейл-бар вечер. ДДС ще важи за по-малко от 75% от предлаганите в каталога стоки, което означава че дори да намали ДДС на кафето и безалкохолните напитки, заведението няма да получи отличителния знак, който да показва че стоките са намалени. Това кара собствениците да се колебаят дали въобще да влязат в процес на смяна на каталозите и ценообразуването.

Категории: ИкономикаПазари ДДС Гърция таверни ресторанти криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus