Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалява броят на затворените магазини

02 Юни 2014 / 19:06:09  GRReporter
875 прочитания

Към момента 31 на сто от търговските компании в центъра на Атина са закрити. В същото време обаче техният брой постепенно намалява.

Според подновените данни на търговския регистър, въпреки ясните признаци за подобрение, голяма част от закритите магазини не се очертава да заработят отново. Цифрите сочат, че от общо 6 377 търговски фирми и имоти за професионална употреба 1 986 са закрити.

Разликите в съотношението между общия брой и закритите търговски обекти в търговския център на Атина личат по ясно в следната таблица:

Септември 2012

Общо: 6 532 търговски обекти, 1 850 закрити обекти, съотношение: 28,3 на сто

Март 2013

Общо: 6 608 търговски обекти, 1 903 закрити обекти, съотношение: 28,8 на сто

Септември 2013

Общо: 6 377 търговски обекти, 2 072 закрити обекти, съотношение: 32,4 на сто

Март 2014

Общо: 6 377 търговски обекти, 1 986 закрити обекти, съотношение: 31,2 на сто.

Днешната ситуация може и да изглежда подобрена в сравнение с предишното шестмесечие, но трябва да се отбележи, че за пръв път процентът на закритите магазини в центъра на Атина е над 30 на сто.

В действителност търговският център на гръцката столица се свива и променя, а закритите магазини са съсредоточени най-вече на местата, където има концентрация на търговски обекти и подходящи за тази цел помещения.

Значителен брой затворени магазини има в традиционния търговски триъгълник, който се образува между трите площада Омония , Синтагма и Монастираки. Броят на закритите обекти е голям също и на улиците Стадиу и Панепистимиу, особено в региона, където те се пресичат от улица Харилау Трикупи. Но въпреки че се създава впечатление за наличието на цели части, изпълнени със закрити магазини, общата картина показва, че те всъщност са разпределени равномерно в целия център на гръцката столица.

Някои от улиците са „първенци” по брой закрити магазини. Интересното в случая е, че става дума за традиционни търговски улици. Те са улица Панепистимиу с 35 на сто закрити магазини, Стадиу – 36 на сто, Харилау Трикупи – 51 на сто и Емануил Бенаки – 40 на сто.

В същото време процентът на закритите магазини само на централните търговски улици в Атина е нараснал от 18 на сто през септември 2010 до 31 на сто през март 2014.

Като най-критична се определя ситуацията на централните търговски улици в центъра, тъй като увеличението  в броя на закритите до август 2012 магазини не само се утвърди, но се и увеличава. Три от всеки 10 търговски обекти са вече закрити. 

Категории: ИкономикаКомпании Атина търговски център закрити магазини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus