Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нанопулос напуска управлението на Eurobank

10 Юни 2013 / 12:06:27  GRReporter
1099 прочитания

Николас Нанопулос няма да се кандидатира за изпълнителен директор на Eurobank Ergasias. Изборът на нов управителен съвет ще се проведе на следващото общо събрание на банката на 27 юни тази година.

Нанопулос заема тази позиция от 1996 година, когато Евроинвестиционната банка (Ευρωεπενδυτική Τράπεζα) се преименува в Eurobank. Тогава един от най-богатите гърци в света Спирос Лацис купува местната банка и Нанопулос е назначен за изпълнителен директор на банка EFG Eurobank и за член на борда на директорите на EFG Eurobank Ergasias.

Лацис се оттегли като главен акционер в Eurobank през лятото на миналата година, като подари дяловете си в банката на наследниците на фамилията. Нанопулос остана главна ръководна фигура на финансовата институция още година, докато не стана ясно, че банката трябва да бъде национализирана.

В началото на тази година Eurobank обяви, че няма да може да събере 10% от необходимите за рекапитализацията средства от частни инвеститори. Пълната сума на финансовото й спасение премина в ръцете на Гръцкия фонд за финансова стабилност. Той се финансира със средства от помощната програма за страната от Европа и Международния валутен фонд. Срещу покриване на пълния обем на банковата рекапитализация, фондът за финансова стабилност става главен акционер на банката и тя се превръща в държавна собственост.

Когато излезе съобщението, че Николас Нанопулос се оттегля от поста си на вечния изпълнителен директор, потребител на социалната мрежа Twitter коментира: “Нанопулос се оказа като главните секретари в комунистическите държави - трябва целият строй да падне, за да си замине и той”.

За част от представителите на банковите среди, национализацията на Eurobank се отбелязва като края на една епоха. Въпреки че засега се смята, че банката не е заплашена и продължава да функционира нормално под държавно управление, очакванията са, че скоро ще има промени. Един сценарий предполага, че друга банка ще погълне окончателно Eurobank след края на рекапитализацията. Друг предвижда, че тя ще бъде разделена на “добра” и “лоша” част по модела на Laiki Bank в Кипър. Здравите активи ще бъдат разпродадени, а останалата част ще бъде подложена на ликвидация. Засега нито една теориите не е потвърдена, но със сигурност се знае, че това, което е останало от Eurobank  след кризата, няма да бъде държавна собственост завинаги.

Категории: ИкономикаКомпании Eurobank Гърция Нанопулос национализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus