Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напрежение и разногласия в тройната коалиция

31 Октомври 2012 / 21:10:17  GRReporter
1162 прочитания

Напрежение и разногласия налегнаха тройната коалиция в управление с наближаването на гласуването на новите мерки за фискална консолидация. Първи привкус за разбоя, който може да последва в следващите седмици дойде с гласуването за въвеждането на пакет от промени свързани със средносрочната програма за оздравяване, приватизациите и либерализацията на основни икономически сектори.

Както се очакваше депутатите от радикалната левица СИРИЗА, Независимите гърци, Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и крайните националисти от Златна зора гласуваха с “Против” всички промени, предложени от коалиционното правителство.

Отказ да подкрепят узаконяването на реформите дойде и от горните ешелони ПАСОК и Демократичната левица. Лидерите на две от трите партии в управление, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис отсъстваха от гласуването на пакета промени, като това се разчете от политическите анализатори като нож в гърба на премиера Андонис Самарас от Нова Демокрация.

Освен, че на гласуването не бе прието предложението за сливане на осигурителния фонд на журналистическата гилдия в Националната здравна организация, проблеми се появиха и при други предложени промени. Два гласа не стигнаха на правителството, за да се приеме промяната, според която инженерите вписани в Техническата федерация трябва да плащат 2% годишна такса за поддържането на съюзната си организация. На гласуването си пролича кои сектори в Гърция имат сериозни политически лобита. Срещу алинеята, която засяга инженерите гласуваха “Против” 121 гласа, “Въздържал се” 26 депутати, а “За” 126. Основната сила, която повля да не се приеме този член бе от парламентарната група на ПАСОК.

Правилникът на Народното събрание предполага, че за да се приеме един текст трябва да събере 50+1 гласове от присъстващите в парламентарната зала. На гласуването в сряда присъстващите депутати бяха общо 293, което означава, че за да се приеме всеки член от пакет с промени, трябва да събере минимум 128 гласа.

Като малка победа се смята приемането на промяната свързана с държавните предприятия. Според новия закон се премахва задължителния минимален процент на собственост на държавата върху Националната електрическа компания (ДЕИ), Hellenic Petroleum, държавната лотария ОПАП, компаниите, които управляват общинските води, Гръцките пощи, пристанищата на Пирея, Александрупосли, Солун, Волос, Елевсина, Игуменица, Ираклион, Кавала, Керкира, Патра, Рафина и Лаврио. Това отваря пътя на правителството към приватизация на ключови инфраструктурни точки, които се смятат за една от най-силните карти на програмата за раздържавяване. 11 от членовете на парламентарната група на ПАСОК гласуваха или “Против”, или “Въздържал се” срещу тази промяна.

По всичко личи, че ПАСОК започват сериозно да се разклащат и голяма част от членовете на социалистическата партия изказват съмнения, дали партията трябва да продължи подкрепата си към сегашното управление. Не малка група от депутати отказва да подкрепи различни точки от текущата програма за оздравяване на местната икономика и ситуацията в партията все повече започва да напомня на баснята “Риба, рак и щука”.

За да умири духовете лидерът на ПАСОК свика тази седмица общо събрание на партията, на което трябва или да се решат разногласията, или да започнат отлюспванията. Най-сериозни опоненти на сегашната форма на политическата сила са старите й членове, заемали различни министерски постове през последните години, начело с Костас Скандалидис. Дали ще може Венизелос да обуздае надигащото се негодувание, все още не е известно.

Категории: Политика промени реформи отлюспвания Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus