Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напук на кризата Гърция изстреля първия си сателит

14 Юли 2014 / 10:07:12  GRReporter
1159 прочитания

С пълен успех се увенча изстрелването на L-sat, първия сателит, изработен от гръцки учени.

Изсрелването бе извършено в 19:52 ч. гръцко време от базата на NASA във Вирджиния, САЩ. Първоначално то бе планирано за полунощ (гръцко време) в петък, но бе отложено поради лошото време.

Гръцкият мини-сателит с тегло около 2 кг. „лети“ на борда на ракетата Anteres на NASA. Тя от своя страна е извел в космоса космическия кораб Cygnus, който пренася 1 657 тона научен и помощен материал за Международната космическа станция (ISS).

Както съобщиха от NASA в Twitter, до момента цялата процедура протича гладко, а космическият кораб, който пренася ценния товар, вече е в орбита.

Очаква се космическият кораб Cygnus да стигне станцията на 16 юли.

Астронавтите от Международната космическа станция ще изведат сателита в орбита около Земята.

Благодарение на L-sat  ще бъдат проведени експерименти с материала графен и как той си взаимодейства с радиацията.

Също така с помощта на сателита ще се извършва наблюдение на гръцките търговски кораби, с цел предпазването им от нападения на пирати.

Трябва да се отбележи, че изстрелването в неделя беше второто от общо осемте, възложени от NASA на частната компания Orbital Sciences Corporation.

 

 

Категории: гръцки сателит NASA Международната космическа станция Cygnus
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus