Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Народните представители за един ден положиха клетва

17 Май 2012 / 11:05:39  GRReporter
1125 прочитания

Народните представители спечелили на изборите на шести месец май положиха клетва в народното събрание в 11:00 часа сутринта. Парламентът ще има само един ден живот и в петък тази седмица ще бъде разпуснат, за да започне втория предизборен период. След кратка дискусия стана ясно, че народните представители няма да получат заплащане за еднодневния си мандат. Традиционно полагането на клетва и освещаването на новия парламент се извършва от главата на гръцката православна църква Архиепископ Йеронимос. Въпреки това лидерите на двете крайно леви партии - СИРИЗА и Гръцката комунистическа партия ККЕ са поискали да се закълнат във вярност към държавата, но не и в Бога с полагане само на гражданска клетва.

Ден преди клетвата Алека Папарига и Алексис Ципрас са изпратили официални писма до председателя на парламента, за да дадат писмено обяснение за отказа им да се закълнат в името на светата троица. След като се вдигна лек шум около идеологическите задръжки на лидерите на крайно левите сили, в деня на освещаването на новото народно събрание, Алексис Ципрас целуна кръста на Архиепископ Йеронимос. Някои от политическите коментатори в страната отчетоха това му действие като краен популизъм и демагогия. Според тях той иска да привлече по-консервативните избиратели на ПАСОК, които са разочаровани от социалистическата партия, но остават в лявото политическо пространство.

При освещаването на еднодневните депутати парламентът приюти и техните роднини. Между наблюдателите на церемонията можеха да се видят съпруги, родители и дори баби и дядовци на народните представители, които бяха дошли да видят, как техните любими лица се заклеват в името на Бог и гръцката държава да служат вярно на народа за цели 24 часа.

Половин час преди полагането на клетва Самарас говори пред парламентарната група на Нова Демокрация в народното събрание. “Днес се заклева парламент, който утре ще бъде разпуснат,  но не трябва да се отпускаме”. Това заяви Самарас пред свои депутати в деня на заклеването в новия парламент. Самарас подчерта, че в Гърция се надигат сили, които заплашват европейската перспектива на страната. “Наистина в последните две години Европа ни разочарова много пъти, но в момента тя се променя. Трябва и ние да се променим с нея”, заяви лидерът на синята партия.

Той поясни, че днес нищо не е както е било в миналото, но евентуален изход на Гърция от еврозоната би бил катастрофален за народа. Самарас подчерта, че единственият начин да се предотврати затварянето на стотици хиляди местни предприятия е като се осигури възможно най-бързо рекапитализация на банките. Той даде да се разбере, че Нова Демокрация избира средния път, който е далеч от крайните настроения на СИРИЗА или опетненото минало на ПАСОК. За крайната левица Самарас поясни, че цели да откъсне Гърция от Европа, а популяризираната от Алексис Ципрас политика ще доведе до драстично влошаване на стандарта на живот на гръцките граждани. “Искат да сложат ръка на депозитите, да изгонят инвестициите, искат да обложат с още повече и по-големи данъци предприятията”. Според лидера на Нова Демокрация СИРИЗА се страхува от ново отредената й роля на водеща партия със сериозни политически отговорности. Освен това предупреди, че партията на крайната левица е нестабилна и събира в себе си хора с политически амбиции от възкръсване символа “сърп и чук” до привърженици на анархизма.

Алексис Ципрас не остана безразличен към нападките на Андонис Самарас и в речта си пред парламентарната група на СИРИЗА. Той заяви, че на следващите избори народа ще трябва да реши дали да подкрепи Меморандума за финансова помощ или да гласува за промяна на катастрофалната политика водена досега.

“След изборите на 17 юни ще сме двойно повече тук в тази зала”, заяви с увереност Ципрас пред своите съпартийци в парламента. “Нова Демокрация и ПАСОК, Андонис Самарас и Евангелос Венизелос са се обвързали с изпълнението на Меморадума за финансова помощ лично, затова не могат да направят нищо, за да променят тази договореност, казва левичарят. Според него оставането на Гърция в еврозоната е заплашено от политиките на Меморандума, а не от идеите на СИРИЗА. Политическите опоненти на крайната левица представят лъжливи дилеми пред народа, за да го изнудят да гласува за старите партии, чиито членове не искат да изгубят депутатските си места, казва ръководителят на радикалната левица.

“Не може, другари и другарки, Гърция да е станала опитното животно на Европа и да не поиска да се промени”, заяви патетично Ципрас. На нападките на Самарас, че най-кошмарният сценарии за Гърция ще стане реалност, ако дойде СИРИЗА на власт, Алексис Ципрас заяви: “Гърция живее вече две години в кошмарна реалност, за която Нова Демокрация има сериозна отговорност”. Лидерът на СИРИЗА  защити икономическата програма на своята партия, като заяви, че техните изисквания са абсолютно логични. “Това, което поискахме е да се даде възможност за държавен контрол върху банките, които в последните години са погълнали над 200 милиарда евро държавна помощ във вид на ликвидни средства и гаранции. Ние искаме да се дадат привилегировани акции с право на глас на публичния сектор, който продължава да поддържа банките”. 

Категории: Политика парламент служебен кабинет нови избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus