Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-популярните се разболяват първи...

17 Септември 2010 / 10:09:44  GRReporter
1554 прочитания

Според ново научно изследване най-популярните хора се разболяват от грип или лепят други вируси около две седмици преди останалите. Да бъдеш популярен си има и своите отрицателни страни, както потвърждава проучването на гръко-американския преподавател от Харвардския университет Николас Христакис.

„Да бъдеш в епицентъра на социалната мрежа те прави по-щастлив, но също така те прави по-уязвим от гледна точка на разболявания” заявява Фаулер. Този т.нар. „парадокс на приятелството” според двамата учени, които са специалисти в социалните-приятелски мрежи, може да бъде важно, за да се разбере поведението на някой вирус, който може да причини пандемия.

Двамата учени са наблюдавали как се е разпространил вируса Η1Ν1 през зимата на 2009 г. сред 744 студенти в Харвард и са стигнали до извода, че младежите, които са в центъра на компанията и на други мрежи, които са се образували, са се разболели около две седмици преди останалите.

Николас Христакис привлече вниманието на медиите през 2007 г. с публикацията си за това как затлъстяването и отслабването могат да се пренесат от човек на човек по социалните мрежи, точно както вирус по време на епидемия. През следващите години проф. Христакис публикува серия от статии, в които твърди, че по социалните мрежи се предава не само затлъстяването, но и други тенденции и поведения свързани със здравето като пушенето и щастието. Според него ако някой ваш приятел откаже пушенето е много по-лесно и вие да го откажете, а пък ако разберете за добра вест свързана с приятел на ваш приятел – това също може да повлияе на подобрението на вашето настроение, което пък може да се окаже „заразно” за други ваши близки. През 2009 г. Николас Христакис е обявен от списание Time за един от 100-те най-влиятелни хора на планетата.

Изследването на Николас Христакис за това, че най-популярните се разболяват първи, е проведено заедно с неговия колега Джеймс Фаулер от Калифорнийския университет и е публикувано в научното списание "PloS ONE".

 

Категории: АктуалноОбщество здраве грип изследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus