Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-скъпият ориз в ЕС се продава в Гърция

08 Декември 2009 / 18:12:28  GRReporter
2993 прочитания

Кризата е причина производствените цени на  хранителните продукти в Гърция да спаднат, докато крайните цени на продуктите не само че не спадат, но дори се покачват. По данни на Европейската комисия производствените цени на продуктите в Гърция през октомври 2009г. са не само по- ниски в сравнение с тези от 2008г, но и от 2007г. В сравнение с миналата година цената на житото е спаднала с 27%-30%, цената на царевицата с 13%, на свинското с 14%, а на зехтина с 14,5%.

Парадоксален е фактът,че докато производствените цени спадат цените, плащани от потребителите не само не са се намалили, но дори в някои случаи са се увеличили. Според данни на Гръцката статистическа служба от началото на годината до този момент цената на хляба се е вдигнала с около 0,33%, на ориза с около 1,92%, на брашното с около 0,67%, на свинското с около 0,14%, на рибите с около 2,63%, а на кафето с около 2,38%.

Освен като съотношение производствена цена и пазарна цена Гърция е и една от най- скъпите европейски държави по отношение на  някои основни хранителни продукти. Тя е страната с най- скъпия ориз- цената му е средно около 4,26 евро за килограм, което я прави по- скъпа дори и от Люксембург. Зехтинът се продава за около 5,70 евро на литър (в сравнение с Испания, където цената му е само 3,80 евро). Пилешкото месо струва  3,63 евро за килограм, което е четвъртата най- висока цена в Европейския съюз, а брашното е 1, 31 евро за килограм, което е и най- високата цена в съюза.

Специалистите смятат, че причината за тази парадоксална ситуация се крие в прекалено голямото монополизиране на клоновете на хранително вкусовата промишленост от някои фирми, което като резултат не дава  възможност за развитие и конкурентноспособна политика от страна на други фирми. Така например производители на тестени изделия в Гърция сa само Misko- Barilla и Melissa Kikizas, които си делят почти 80% от оборота на вътрешния пазар.

Производителите на млечни продукти Vivartia, Friesland и Olympos държат около 60% от оборота на пазара, а производителите на кафе Nestle, Sara Lee и Kraft си поделят почти целия оборот на вътрешния пазар.Един от приоритетите на новото правителство е именно упражняването на профилактичен контрол върху фирмите производители, като в началната си програма то  предвиждаше изготвянето на специален план за антимонополистична политика. Засега обаче този план остава нереализиран.

Категории: ориз цена монопол на хранителна промишленостКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus